вівторок, 11 вересня 2007 12:23

За терактами в Інгушетії стоїть "Аль-Каїда"

Крім бойовиків "Аль-Каїди", які знаходяться на території республіки, до інгушських проблем можуть додатися і хвилювання місцевого населення, незадоволеного діями федеральних сил. Проте інгушська влада продовжує наполягати, що в цілому у республіці все спокійно. Тим часом, на думку місцевих спецслужб, обстановка в республіці продовжує накалятися.

Ситуацією в Інгушетії, де з початку літа відбулося майже 40 терактів, турбує депутатів Держдуми РФ. За останні три місяці у республіці не проходить і двох днів, щоб невідомі не влаштували напад на чиновників або співробітників спецслужб. Вилазки терористів приймають дедалі систематичніший і масштабніший характер. При цьому досі силовикам, яких з 10 серпня у республіці стало на 2,5 тисяч більше за рахунок введення додаткових внутрішніх військ, поки не вдається похвалитися затриманням або знищенням когось з лідерів бандпідпілля.

За даними місцевих спецслужб, наприкінці травня у республіку проникли три араби, що назвали себе представниками "Аль-Каїди". Саме ці емісари (їх позивні поки не розголошуються) зайнялися сколочуванням нових бойових груп, агітуючи перш за все місцеву молодь. За кожну вилазку молоді бійці отримують від 2 до 5 тисяч доларів, з чого виходить, що араби прийшли до Інгушетії не з порожніми руками.

У нові бойові групи приймають, як правило, тих, хто числився учасниками розбоїв і нападів. Так, оперативники встановили, що в результаті атаки в ніч на 9 вересня до групи бойовиків входили Магомед Вельхієв і Алік Ажигов. Вони були убиті в результаті переслідування міліції. Трупи убитих були пізнані - це 25-річний житель Малгобека Магомед Вельхиев і 23-річний житель селища Плієво Алік Ажигов. У МВС заявили, що вони знаходилися у федеральному розшуку за участь в нападі на Інгушетію в липні 2004 року. Хоча, за даними оперативників місцевого РОВС, Ажигов був судимий тільки за розбій, але як учасник бандформувань не числився.

Оперативники побоюються, що таким місцем може стати Кабардино-Балкарія, де за останні дні прогриміли чотири вибухи. У республіці щойно пройшли урочистості, присвячені святкуванню 450-річчю входження КБР до складу Росії, після закінчення яких очікується початок суду над 59 підозрюваними в нападі на Нальчик восени 2005 року.

Інші побоюються, що у самій Інгушетії можливе повторення подій жовтня 2005 року у Нальчику, коли протягом трьох днів у місті орудували бойовики. За словами родичів і адвокатів учасників нападу, багато з них на цей відчайдушний крок штовхнула жорстка антирелігійна політика місцевої влади. Зараз, як вважають деякі, в Інгушетії складається схожа ситуація, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «За терактами в Інгушетії стоїть "Аль-Каїда" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі