середа, 17 лютого 2021 22:40

"За кожен похід до суду потрібно платити" – українка про розлучення в Ізраїлі
6

Українка Наталія Давід, яка понад 15 років живе в Ізраїлі нещодавно розлучилась зі своїм чоловіком. Про особливості розлучення розповіла у блозі: вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$). І це "задоволення" може розтягнутися на роки і гроші беруть зазвичай відразу.

"Дуже важливо: хто перший подав до суду, той вибирає в якому суді буде вестися шлюборозлучний процес. Є рабинатський і світський суд. Я подала перша на розлучення і вибрала світський суд", - каже Наталія.⠀

Можна звичайно всі питання закрити між собою, без адвокатів і принести документ про угоду сторін до суду. Більшість вважає за краще взяти адвоката для кожної сторони.

Вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$)
Фото: nataly_litchi
Вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$)
Вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$)
Вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$)
Вартість розлучення через суд може доходити до 50-100 тис шек (15-30 тис.$)

"Ще є така опція "гішур" - це спосіб врегулювання конфліктів за допомогою третьої сторони поза судовими інстанціями. Може бути один адвокат на двох безкоштовно. Можна вибрати цю опцію і взяти своїх адвокатів за плату. До речі, є жіночі організації, з якими співпрацюють хороші адвокати, для них це робота на благо суспільства, за яку вони беруть набагато менше, ніж зазвичай. Я взяла такого і він був супер. Але це не означає що я заплатила копійки, пішла просто величезна сума грошей.. За кожен "чих" потрібно платити", - каже українка.⠀

Коли вже складено договір, його потрібно підтвердити в суді. Приходять всі зі своїми адвокатами і за кожен похід до суду теж треба платити.

"Що адвокати роблять в суді? Та нічого впринципі, але з ними спокійніше. Я брала його з собою. Хотіла вже швидше отримати розлучення", - пояснює.

Українка каже, що тут прийнято заключати шлюбні договори, тоді процес розлучення значно простіший.

"Як це жахливо виглядає ще не одружилися, а вирішувати треба як і що будемо ділити, думала я.- Але тепер я знаю як це було б чудово. вирішили розлучитися є докладний договір і вирішувати нічого не треба. Менше нервів, не потрібно витрачати гроші на адвокатів, а найголовніше швидко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба вміти піти" - Ірена Карпа вчитиме, як вийти заміж

Два основних види шлюбного контракту.

"Ктуба" - це стародавній шлюбний договір, написаний арамейською мовою і він захищає жінку. У ньому обумовлено, що чоловік повинен під час шлюбу і яку суму буде повинен заплатити (яку сам називає) при розлученні. Без "ктуби" євреям в Ізраїлі не одружитися, навіть світським.⠀

Звичайно "ктубу" можна вимагати при розлученні, але в сучасному світі люди домовляються, про те що жінка отримає інші матеріальні компенсації.

Або жінка, за своєю ініціативою, підписує, що вона не буде вимагати гроші, які покладаються їй по-ктубі, так як моральні сили закінчуються і вона швидше хоче закінчити розлучення.

В Ізраїлі складання шлюбного контракту (крім "ктуба") це досить поширена практика. Іноді доходить до того, що пишуть в подробицях про те як будуть ділити дітей після розлучення.

Зараз ви читаєте новину «"За кожен похід до суду потрібно платити" – українка про розлучення в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі