середа, 18 квітня 2007 18:58

За фунт почали давати два долари

Курс британської валюти переступив цей психологічний рубіж вперше за 15 років. Причиною стала публікація статистики про інфляцію. Споживчі ціни в Британії в березні зросли на 3,1% в річному розрахунку. 2-процентний ліміт, встановлений Центробанком, залишився у минулому.

Це означає, що Банк Англії на своєму, можливо, вже найближчому засіданні підніме базові ставки за банківськими кредитами, щоб узяти під контроль інфляцію в другій за величиною економіці Європи. І, не виключено, зробити це доведеться не один раз.

За рахунок буму фінансових послуг, які складають основу британської економіки, дорожчає нерухомість і споживчі товари. Приріст ВВП цього року прогнозується на рівні 2,9%. Щоб протистояти "перегріву" економіки, Банк Англії хоче підвищити ставки за кредитами з нинішніх 5,25%. Чим вище за ставку - тим більше платять британці за обслуговування кредитів і тим менше витрачають на інше.

Востаннє за 1 фунт давали 2 долари до 16 вересня 1992 року. Тоді в результаті біржових спекуляцій, проведених фінансистом Джорджем Соросом, Британії довелося вийти з європейської валютної системи. Механізм припускав прив"язку фунта до курсу німецької марки, британська валюта коливалася в межах коридору. Покинувши валютний коридор, фунт різко подешевшав. Той день отримав назву "Чорної середи".

Валютні аналітики вважають, що фунт штурмуватиме нові вершини і скоро візьме бар"єр в 2,1 долара за фунт, повідомляють Euronews.
Зараз ви читаєте новину «За фунт почали давати два долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі