середа, 03 жовтня 2007 20:32

За десяту відсотка до неправди

Російська преса назвала підсумки позачергових виборів до Верховної Ради "помаранчевим реваншем", європейські політики, натомість, запросили лідерку БЮТ з офіційним візитом до Брюсселю. Але українців позавчора та вчора мало цікавили наслідки битви мегаблоків. Люди спостерігали за тим, чи потраплять до парламенту соціалісти? Весь час, доки підраховували голоси, вони "висіли" на межі 2,9 відсотка.

Мороз і його Соцпартія є знаковими для України. Це він оприлюднив плівки Миколи Мельниченка, що вплинули на хід вітчизняної історії. І це Мельниченко пізніше боляче вдарив по репутації Олександра Олександровича. Екс-майор заявив, що не раз зустрічався з лідером СПУ ще до зникнення Ґонґадзе. І той міг чудово знати, що на журналіста готується замах. Але Мороз так нічого й не зробив, аби запобігти нещастю. І тоді стала не зовсім зрозумілою його роль у цій справі... Зате багато що стало зрозумілим про Мороза після його різкого переходу на бік "біло-синіх" торік улітку.

Для українців було принциповим: чи переможе цинізм і на цих виборах? Чи потрапить до парламенту невеличка партія, що служила то одним, то іншим? Спочатку, в райкомі, за комуністичну ідею, потім на Майдані — за "помаранчевих", пізніше в кріслі спікера — за "біло-синіх". І хтозна за кого й де був би завтра Мороз, якби СПУ знову опинилася у Верховній Раді. Олександр Олександрович став символом безпринципності українського політика.

Коли в ЦВК підраховували останні протоколи, з ними відбувалися дивні речі: в центрі їх затримували, бо там були "неточності", і відправляли на дільничні комісії. Ті вже були в неповному складі. І якийсь голова чи секретар наодинці "виправляв неточності". У підсумку цифри для соціалістів ставали дедалі кращими.

Усі розуміли, що відбувається. Що окремі політики готові багато віддати або саме зараз віддають, щоб СПУ потрапила в парламент. Те, що це може відбутися лише через грубі фальсифікації, свідчили соціологічні дослідження та екзит-поли.

0,1% — це волевиявлення середньостатистичного українського районного центру. Не так багато. Але саме від цієї однієї десятої відсотка залежало — чи стануть нарешті українські політики послідовними й чесними? Чи зможуть запропонувати країні не слова, а цілісні програми для розвитку країни? Люди дали їм ще один шанс.

Сергій ТАРАН, політолог

Зараз ви читаєте новину «За десяту відсотка до неправди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі