пʼятниця, 11 липня 2008 08:44

За часів льодовикового періоду в США йшов дощ з алмазів

За часів льодовикового періоду в США йшов дощ з алмазів
Команда учених з університету Цинциннаті на чолі з доцентом Кеном Тенкерслі знайшла ще одне підтвердження цікавої теорії. Про те, що над Північною Америкою вибухнув якийсь космічний об"єкт, тепер свідчать алмази і дорогоцінні метали, дощ з яких пройшов на сході США в льодовиковий період.

Як могли опинитися в американських штатах Огайо і Індіана алмази, золото і срібло з канадської провінції? В результаті сильного вибуху, еквівалентного десяти тисячам тунгуських, стверджує відставний геофізик Аллен Уест, який взяв участь в новому дослідженні.

Про те, що в небі над Канадою (а точніше над льодовиками) приблизно 12 900 років тому міг вибухнути астероїд (або невелика комета), що спровокував дуже потужну вибухову хвилю і що став причиною масової загибелі тварин і людей, учені знали давно. Раніше вони навіть виявили частинки можливого метеорита в кістках мамонтів.

Але ніхто не замислювався, що свідоцтвом тому можуть стати коштовні камені і метали, знайдені на сході США. Проблема полягала в тому, що на території, де вони були виявлені, родовищ цих речовин немає.

Проведений дифракційний аналіз знахідок показав, що вони перемістилися туди з області канадських Великих озер.

Ймовірно, шматки породи викинуло в атмосферу, або ж вони потрапили в могутні потоки води від льодовиків, що розтанули. І цей процес розповсюдження коштовностей йшов декілька місяців.

"Деякі з частинок алмазів і металів були такі малі, що тварини могли вдихати їх. Більші ж були здатні й покалічити, падаючи з неба", - припускає Уест.

На даний момент вивчення місцевості продовжується, зокрема, учені розшукують іридій, мікроскопічні шматочки метеорита і наноалмази, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «За часів льодовикового періоду в США йшов дощ з алмазів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі