середа, 11 червня 2008 19:19

За 10 років світові військові витрати досягли 1 трильйона 339 млрд доларів

За 10 років світові військові витрати збільшилися на 45%, досягнувши у 2007 р безпрецедентної цифри в 1 трлн 339 млрд доларів, підрахував Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI). У перерахунку на душу населення витрати складають 202 долари, а загалом - 2,5% світового ВВП.

Першість за приростом військових витрат в 1998-2007 рр належить Східній Європі, відзначає SIPRI. Локомотивом він вважає Росію: її частка витрат у військових витратах всього регіону за п"ятиліття склала 86%.

Міркування про мілітаризацію Росії абсурдні, говорить чиновник Міноборони: весь приріст витрат з"їдає інфляція, закупівлі озброєнь у фізичних об"ємах майже не виросли, пише газета "Ведомості".

Майже половина глобального військового бюджету як і раніше доводиться на США. Їх витрати перевищують витрати часів холодної війни, вважає SIPRI. Головна причина - війни в Афганістані і Іраку, які викликали приріст військових витрат в порівнянні з 2001 р на 59%.

Зростання військових витрат у всьому світі за 1998-2007 рр виявилося приблизно однаковим. Країни Американського континенту витратили у 2007 р на оборону 640 млрд доларів (+63%), Близький Схід - 91,5 млрд доларів (+62%), Азія - 219 млрд доларів (+52%), Африка - 18,5 млрд доларів (у 1,5 рази більше, ніж 10 років тому). Тільки Європа майже не збільшила військові витрати – 370 млрд доларів (+16%).

Перше місце посідають США і як експортер зброї, Росія зайняла почесне друге. SIPRI не враховує виробництва компонентів військових систем у спільних проектах, через це Великобританія у їх списку замикає п"ятірку лідерів, вважає експерт Центру аналізу стратегій і технологій Дмитро Васильєв.

Додатково SIPRI не враховував експорт послуг з модернізації вже поставленої зброї і електронних систем, чим активно займається, наприклад, ВПК Ізраїлю, що не увійшов до п"ятірки. За врахування всіх чинників Росія б змістилася на 1-2 рядки нижче, пропустивши вперед Великобританію і Францію, вважає він.

Оцінюючи експорт, SIPRI орієнтувався не на вартісні, а на фізичні показники, відзначає один з авторів дослідження Пол Холтом. Наприклад, російський військовий літак може коштувати дешевше за американський аналог, але рахуються вони однаково.

Як відомо, SIPRI виключив Україну з десятки провідних світових експортерів зброї: за 2007 рік на продажі озброєнь наша країна заробила всього 109 мільйонів доларів, і опустилася на 16-е місце в рейтингу.

У своїх попередніх оглядах інститут вже відзначав тенденцію до зменшення українського експорту, проте за наслідками 2006 року Україні з показником в 560 мільйонів доларів все ж таки вдалося увійти до десятки. А в 2007 країна скоротила обсяги постачань зброї вп"ятеро.

Основними покупцями української зброї сьогодні залишаються Китай, Ірак і Азербайджан. За даними експертів SIPRI, в ці країни поставляються переважно українські бойові машини і ракети, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «За 10 років світові військові витрати досягли 1 трильйона 339 млрд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі