середа, 12 листопада 2008 09:16

З українських аптек зникають популярні ліки

З аптек почали зникати імпортні медикаменти. Вже сьогодні знайти, наприклад, краплі "Візин" майже неможливо. Імпортери і аптекарі стверджують, що пов"язано це із недавньою постановою уряду, яка обмежила націнки фармацевтів (максимум можна 10%), тому продаж ліків став для них невигідним.

Загалом з аптек зникло понад 20 найменувань ліків. За словами глави Миколаївської спілки фармацевтів Олени Прудникової, вже сьогодні в багатьох аптеках немає "Терафлексу", "Лактовіту", "Арутімолу", "Сумамеду Форте", "Адаптолу", "Каніфрому", "Візину", "Флуїмуцилу", "Мільгамму", "Біопароксу", "Синуфорте" та інших. Продавати їх з мінімальною націнкою, як того вимагає уряд, за словами О. Прудникової, невигідно.

Перший заступник глави Держслужби лікарських засобів Інна Демченко розділяє цю думку. "Щоб аптеки отримували прибуток від продажу, їм необхідно встановлювати націнку не менше 27% для міст і 35% для сіл. У іншому випадку бізнес виходить збитковим", - відзначила вона.

"Борг аптек перед п"ятьма найбільшими національними дистриб"юторами, що забезпечують продукцією 85% фармринку, складає близько 500 млн. грн., тому надання ліків аптекам з відстрочкою платежів може призвести до банкрутства компаній. В результаті аптеки не можуть закуповувати препарати. Ліки лежать на складах, а полиці є порожніми", - сказала І. Демченко.

У торговців є й інша думка. Як зізналася столичний аптекар Олена, якби імпортери не панікували, а продовжували продавати товари на виплат, проблеми б не було. "Ми б працювали, хоча й з мінімальним прибутком. А так вони просто хочуть, щоб їм дозволили ціни підняти," - заявила вона.

Нагадаємо, раніше Кабмін обмежив десятьма відсотками надбавку на оптові ціни на лікарські засоби і двадцятьма п"ятьма відсотками - на продаж ліків у роздрібній мережі, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «З українських аптек зникають популярні ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі