понеділок, 05 листопада 2007 10:06

З Польщі вигнали 73 українок

Прикордонна служба Польщі зобов"язала 73 громадянок України покинути територію країни до 6 листопада у зв"язку з порушенням трудового законодавства.

Про це повідомив прес-секретар головного коменданта Поморського відділення польської прикордонної служби Яцек Огродович.

Він зазначив, що прикордонна служба й інспекція праці в ході перевірки 30 жовтня виявили, що громадянки України працюють на виробництві в селі Тшебуж (Західнопоморське воєводство), а не на сільськогосподарських роботах, як передбачено виданими їм візами.

З його слів, оскільки цей факт є порушенням існуючого законодавства, прикордонна служба 31 жовтня зобов"язала українок в 7-денний строк залишити територію Польщі.

"Для робіт, які вони виконували, необхідний був дозвіл воєводи, якого в них не було", - сказав він.

При цьому Огродович підкреслив, що прикордонна служба нікого не затримувала, про що писали деякі польські й українські ЗМІ, а тільки перевірила документи, взяла відбитки пальців і вручила кожному рішення, яке зобов"язує залишити територію Польщі до 6 листопада.

Також у паспортах було поставлено відповідну печатку.

"Ніхто нікого не затримував. Це непорозуміння", - сказав він в інтерв"ю агентству.

Він також спростував інформацію, що нібито при перевірці документів прикордонною службою не було перекладача.

Оградович повідомив, що українки вчинили адміністративне порушення, що передбачають заборону в"їзду в країну протягом року.

Він додав, що якщо жінки не залишать польську територію у встановлений строк, їм загрожує примусове виселення із країни й заборона на в"їзд у Польщу протягом 5 років.

Оградович зазначив, що прикордонна служба також звернулася в інспекцію праці й санітарного нагляду, оскільки громадяни України жили в будинках, не введених в експлуатацію й непридатних для життя.

За даними прикордонної служби, українки прибули в Польщу в 20-х числах жовтня.

За даними польських медіа, українки займалися виробництвом новорічних прикрас і вінків.

Вони мали заробляти 7 злотих на годину (близько 2,7 доларів), працюючи 10 годин на день.

Житлом забезпечував роботодавець, а працівники зобов"язані були оплачувати рахунку за воду й електрику.

Польща з 20 липня дозволила громадянам України, Білорусі й Росії працювати в країні без офіційного дозволу безупинно 3 місяці протягом півроку у всіх сферах економіки.

Раніше такий режим діяв тільки для працівників у сільськогосподарській сфері, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «З Польщі вигнали 73 українок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі