вівторок, 22 квітня 2008 20:30

З початку року в зоні відчуження впіймали одинадцятьох крадіїв

26 квітня ми згадаємо і вшануємо героїв Чорнобильської трагедії, коли в ніч з 25 на 26 квітня під час експерименту на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух. За кілька днів населення забрудненої радіацією території евакуювали, зону оточили колючим дротом, однак зона відчуження не стала чужою для мародерів та дрібних крадіїв, які навіть за 22 роки знаходять що поцупити.

Закон для того, щоб його обходити. Мешканці сусідніх із зоною відчуження сіл і досі розуміють: зона – годувальниця. Тут ще залишилася недокрадена цегла, залізяччя та багато риби і грибів. Пишні ялинки надійно прикриють місцевих мешканців від міліції, а колючого дроту в держави вистачило хіба на шосту частину того, що треба охороняти.

Батальйон міліції, який патрулює зону, - трохи більше двох сотень правоохоронців. Оскільки працюють вахтовим методом, реально на роботі – 100 – на площу у 2,5 тисячі квадратних кілометрів. У машині командира батальйону – найнеобхідніше: сокира, щоб розчищати собі шлях, та дозиметр. За роботу на зараженій території вони отримують 300 доларів на місяць.

Місто Прип"ять – колись основна принада мародерів. У колишньому магазині і досі залишились нові чавунні ванни, вішалки, шафи та пральні машинки. Щоправда, двигунів у них нема. Так само – без двигунів – військова техніка, яка працювала під час ліквідації аварії. Нині вона, фактично, за двома парканами, а браконьєри націлились на іншу територію – село Поліське. Поліське міліція називає найпроблемнішим регіоном. Людей звідси евакуювали вже у 90-х, і про колючий дріт держава забула. І виходить так: КПП є, а порушники проходять через ліс.

З початку року в зоні відчуження впіймали одинадцятьох "ходоків". Порушено шість кримінальних справ. Штраф за проникнення в зону – лише 340 гривень. Його не надто бояться. Нещодавно в лісі затримали білоруських хлопчиків, які збирали гриби, аби заробити на велосипед. І так – щороку, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «З початку року в зоні відчуження впіймали одинадцятьох крадіїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі