понеділок, 02 грудня 2019 08:57

З новою пенсією і грішми: чого чекати українцям у грудні
6

З 1 грудня стають чинними низка законодавчих нововведень у різних сферах життя українців. Найважливіші зміни очікують у соціальній сфері та економіці.

Перерахують мінімальну пенсію

З 1 грудня підвищать мінімальну пенсію. Вона становитиме 1638 грн. До цього часу виплачували 1564 грн. Максимальну пенсію підвищать з 15 640 до 16 380 грн. Виплати перерахують через зростання прожиткового мінімуму.

Автор: Уніан
  У грудні перерахують мінімальну пенсію та прожитковий мінімум
У грудні перерахують мінімальну пенсію та прожитковий мінімум

Виплати з 1 грудня не перерахують постраждалим від Чорнобильської катастрофи та працюючим пенсіонерам. Отримати більше зможуть після звільнення.

Дітям війни додадуть 66,13 грн. Хто живе у гірських районах розмір пенсії підвищать на 20 відсотків. Українці, які зазнали політичних репресій і реабілітованим виплатять на 54 грн більше.

Зросте прожитковий мінімум

Прожитковий мінімум на одну особу складе - 2027 гривень. Цей розмір діятиме до 1 липня 2020 року. Відповідно зросте не лише пенсія, а й сума оплати праці, яку індексують. Також збільшать максимальний розмір допомоги по безробіттю. Він складатиме 8408 грн. Зросте мінімальний розмір аліментів для дітей до 6 років на 40 грн та становитеме 889,5 гривень, а для дітей від 6 до 18 років - 1109 грн.

Водійські права у смартфоні

В середині грудня в мобільному додатку "Дія" введуть дві послуги "цифрові водійські права" і "техпаспорт автомобіля". Українці зможуть перевірити реальність документів один одного. Згодом у додатку з'являться інші документи: студентський квиток, податковий номер і паспорт. Це станеться у наступному році.

Автор: .volynnews
  В мобільному додатку "Дія" введуть дві послуги "цифрові водійські права" і "техпаспорт автомобіля"
В мобільному додатку "Дія" введуть дві послуги "цифрові водійські права" і "техпаспорт автомобіля"

"Фактично, водії будуть зі свого смартфону показувати документи патрульній поліції, Поліцейські за допомогою QR-коду на правах перевірять у реєстрі, що машина належить водієві і у нього є права", – пояснює перший заступник глави Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паперовій бюрократії кінець. Прописка, права, свідоцтва та інші документи перенесуть у смартфон

Щоб виїхати за кордон треба мати оригінальні водійські права. Українським патрульним по всій Україні можна їх пред'являти через смартфон.

З'являться нові гроші

З 20 грудня з'являться оновлені банкноти номіналом 50 грн. Купюри мають удосконалену систему захисту і схожі по дизайну на банкноти номіналами 20, 100, 500 та 1000 грн. Також в обіг запустять нову монету номіналом 5 гривень.

Автор: Факти
  З'являться оновлені банкноти номіналом 50 грн
З'являться оновлені банкноти номіналом 50 грн

"Спеціально вилучати паперові банкноти не будемо. Просто припинемо друк і перестанемо ними поповнювати грошовий обіг. Нові монети будуть діяти паралельно з паперовими гривнями старого зразка доти, доки купюри самі не вийдуть з обігу, - говорить директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко. - Монети можуть служити до 20 років, а паперові в середньому близько року. Це допоможе заощадити до 1 млрд грн на їх друк.

Змінили графік на контрольних пунктах в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі

З 1 грудня всі контрольні пункти в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі перейдуть на зимовий графік роботи. Військові будуть пропускати людей та транспортні засоби щоденно з 8-ї години ранку до 17-ї вечора. Щоб не виникало скупчення людей, просять планувати поїздки. Восени лінію розмежування перетнули понад 3,2 млн людей та 389 тисяч машин.

Автор: dn.suspilne.media
  Змінили графік на КПП в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі
Змінили графік на КПП в'їзду та виїзду на лінії розмежування на Донбасі

Будівництво багатоповерхових будинків без радіоточок

З грудня дозволили будувати будинки без радіоточки у кожній квартирі. Цю застарілу радянську норму виключили з державних будівельних норм. Тепер їх мають вмонтовувати лише у кімнаті чергового персоналу-конс'єржа і технологічних служб.

- За старими нормами радіоточки передбачалися у кожній кімнаті і на кухні. Навряд чи їх зараз використовують. У всіх є Інтернет. Тому це недоцільно, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, 48 років.

Тестують 5G

В Україні компанія-виробник телекомунікаційного обладнання зі Швеції і оператор lifecell протестують 5G.

Експеримент планують реалізувати в шести містах - Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Черкасах і Львові.

Нацкомісія з регулювання зв'язку та інформації вже погодила заходи безпеки для випробувань інтернету п'ятого покоління, щоб уникнути ризику для здоров'я людей і тварин. Тестування буде проводитись до 31 травня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший місяць зими буде теплий

Вибори до ОТГ

У 96 об'єднаних територіальних громадах у грудні пройдуть перші місцеві вибори. Ще 23 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 43 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення. Загалом в Україні вже створено 1002 ОТГ. 24 райони в Україні повністю покриті ОТГ.

Потяги до Європи

З 15 грудня потяг №89 Львів-Перемишль курсуватиме щодня. До цього часу їхав по неділях і в деякі додаткові дні. Це буде зручно тим, хто хоче пересісти на нічний потяг до Берліна. Час пересадки складе 1 год. 9 хв. У зворотному напрямку поїзд з німецької столиці виїжджатиме о 18:43 і прибуватиме до Перемишля о 8:38, а потяг до Львова вирушатиме з польського міста о 10.18. Тобто час пересадки становитиме 1 годину 40 хвилин.

Автор: shoppingpl
  З 15 грудня потяг №89 Львів-Перемишль курсуватиме щодня
З 15 грудня потяг №89 Львів-Перемишль курсуватиме щодня

З 10 грудня почне курсувати новий потяг за маршрутом Київ-Львів-Будапешт-Відень. Всього поїздка Київ-Відень займе 22 год. З Києва поїзд відправлятиметься о 14:07.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Кракова за 3,5 години: Укрзалізниця збирається будувати євроколію

Встановлюють новорічні ялинки

По всіх містах країни встановлять новорічну ялинку.

Головну новорічну ялинку України традиційно розмістять на Софійській площі Києва, монтувати її почнуть 5 грудня, а відкриють — на День святого Миколая 19 грудня. Завершити роботи мають 12 грудня."Цього разу вона дуже складна, тому прийдеться працювати в три чи чотири зміни. Висота — 30 метрів. Вартість іграшок і ілюмінацій — 2 мільйони 700 тисяч гривеньТемою святкових заходів крім традиційної української буде казка Лускунчик. Цього року у нас дві тематики - Опішня, Полтавська іграшка. Друга тема — європейська, класична, історія про Лускунчика", — сказав засновник проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький.

Автор: nashkiev
  Головну новорічну ялинку України розмістять на Софійській площі Києва
Головну новорічну ялинку України розмістять на Софійській площі Києва

Ялинку зберуть з гілок сосни і ялиці, які привезуть з Вінницької та Житомирської області, рубати велике дерево не будуть. Іграшок буде близько тисячі.

Вихідні у грудні

У грудні буде 21 робочий день. Вихідним буде Різдво 25 грудня, 30 і 31. Дні потрібно буде відпрацювати 21 і 28 грудня, постановив уряд. Новорічні канікули триватимуть із 29 грудня по 1 січня.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про зміни до статутів Збройних сил і низки законів, що регулюють порядок виконання військового обов'язку громадянами.

Скасовуються військові звання "прапорщик, старший прапорщик" (мічман, старший мічман) і запроваджуються нові звання "рекрут", "штаб-сержант" (штаб-старшина), "майстер-сержант" і "головний майстер-сержант" (корабельні - "старший майстер-старшина", "головний майстер-старшина").

Зараз ви читаєте новину «З новою пенсією і грішми: чого чекати українцям у грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі