пʼятниця, 09 березня 2007 11:57

З музеїв США вилучили винищувачі, деталі з яких необхідні Ірану

Агенти Імміграційної і митної поліції США вилучили з авіаційних музеїв країни чотири списані американські винищувачі F-14 Tomcat, побоюючись, що запчастини від них контрабандним шляхом можуть потрапити Ірану.

Нагадаємо, Білий дім ввів ембарго на постачання озброєнь в ісламську республіку, авіаційні частини якої оснащені в основному бойовими літаками F-14. Вони поставлялися Тегерану в 1970-і роки, коли шахський Іран був союзником США. Проте зараз через відсутність запасних частин ці винищувачі в повітря не піднімаються. За відомостями Пентагону, Іран робить "відчайдушні кроки", щоб в обхід заборон американської влади отримати комплектуючі до F-14.

Вилучені винищувачі були в декількох музеях. Два з них - в музеї американської авіації в каліфорнійському місті Чіно, інший - в колекції літаків музею слави в тому ж місті. Ще один F-14 придбала кінокомпанія Paramount Pictures, а потім перепродала Управлінню аеропортів Південної Каліфорнії. За офіційною версією, літаки не були повністю "демілітаризовані", тобто з них не зняли частину обладнання, а саме навігаційні прилади, радари і двигуни, посилаючись на газету The Times, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «З музеїв США вилучили винищувачі, деталі з яких необхідні Ірану ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі