пʼятниця, 30 травня 2008 08:16

З липня всі вітчизняні фільми демонструватимуться українською мовою

З липня цього року всі фільми українського виробництва демонструватимуться державною мовою, повідомила глава Державної служби кінематографії Ганна Чміль.

"Всі фільми, які зараз виробляються, починаючи зі всіх стрічок Кіри Муратової, Романа Балаяна, демонструватимуться в Україні українською мовою", - сказала вона в інтерв"ю агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер в Києві.

Чміль пояснила, що до липня повинні закінчитися прокатні посвідчення для низки кінофільмів українського виробництва, які демонструються російською мовою.

"Ті фільми, які отримали права на показ до липня, - вони йтимуть в прокаті", - сказала вона.

За словами Чміль, таке рішення обумовлене 10 статтею Конституції про те, що державною мовою України є український і 6 статтею закону "Про кінематографію", згідно з якою мова кіно повинна визначатися 10-ою статтею Конституції.

Глава Держслужби кінематографії також нагадав, що на сьогоднішній день діє норма по відношенню до іноземних фільмів, згідно з якою всі 100% їх копій, що демонструються в Україні, повинні субтитрувати або бути дубльовані українською мовою.

Для субтритрування і дублювання фільмів Національний центр кінематографії ім. Олександра Довженка отримав з державного бюджету 15 млн доларів на придбання сучасної апаратури для кінематографічної лабораторії, яку буде створено на території центру.

Як нагадав генеральний директор НЦК ім. Довженка Володимир Мандрика, на прес-конференції в четвер в Києві, домовленість про отримання цих коштів була досягнута ще в минулому році, проте отримати їх вдалося тільки зараз.

За його словами, на ці гроші будуть придбані нові апарати для обробки негативів і позитивів фільмокопій, їх тиражування, озвучування, субтитрування.

Мандрика виразив упевненість, що ще до кінця 2008 року кінематографічна лабораторія зможе запрацювати в повному обсязі, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «З липня всі вітчизняні фільми демонструватимуться українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі