субота, 07 червня 2008 11:37

XIX фестиваль "Кінотавр" стартує сьогодні в Сочі

До основного конкурс XIX Відкритого Російського кінофестивалю "Кінотавр", який стартує в суботу в Сочі, увійшли чотирнадцять фільмів.

Уперше фільмом відкриття фестивалю стане конкурсна картина - "Живи і пам"ятай" режисера Олександра Прошкіна.

У основну конкурсну програму увійшли також: "Бакси" Гуки Омарової, "Невинність" Віталія Манського, "Дике поле" Михайла Калатозишвілі, "Нірвана" Ігоря Волошина, "Нова земля" Олександра Мельника, "Океан" Михайла Косирева-Нестерова, "Полонений" Олексія Учителя, "Плюс один" Оксани Бичкової, "Скажи Лео" Леоніда Рибакова, "Той, хто гасить світло" Андрія Лібенсона, "Чотири віки любові" Сергія Мокрицького, "Шультес" Бакура Бакурадзе і "Юріїв день" Кирила Серебреникова.

Заявлений раніше в конкурсі фільм "Старша дружина" режисера Івана Соловова був незадовго до відкриття знятий з конкурсної програми з технічних причин.

До жюрі основного конкурсу увійшли продюсер Роман Борисевич і режисер Марина Разбежкіна. Очолить його кінорежисер і драматург Павло Чухрай.

Ще одним нововведенням майбутнього кінофестивалю стане введення додаткового призу в основному конкурсі - "За операторську майстерність". Всього журі присуджує вісім призів: головний приз (625 тисяч рублів) і призи "За кращу режисуру", "За кращий дебют", "За кращу жіночу роль", "За кращу чоловічу роль", "За кращу операторську роботу", приз імені Григорія Горіна "За кращий сценарій" і приз імені Мікаела Таривердієва "За кращу музику до фільму".

Крім того, на церемонії відкриття буде вручений приз Олексію Герману "За видатний художній внесок в розвиток російського кінематографічного мистецтва". А на церемонії закриття, яка відбудеться 15 червня, - Армену Медведєву "За видатний внесок у розвиток російського кіномистецтва і кінонауки".

У конкурсі "Короткий метр" представлено 21 картину. Журі під головуванням режисера Ганни Мелікян вручить переможцеві 125 тисяч рублів і плівку Kodak на повнометражний фільм.

Уперше в новітній історії "Кінотавра" на церемонії закриття фестивалю буде показаний іноземний фільм. Це документальний фільм Мартіна Скорсезе "Хай буде світло" (Shine а Light, 2008) про концерт групи The Rolling Stones в Beacon Theater (Нью-Йорк), показаний на 58-му Міжнародному кінофестивалі в Берліні.

Відзначимо, що минулого року гран-прі фестивалю і приз за кращу режисуру журі, яке очолював відомий кінорежисер Вадим Абдрашитов, присудило російському режисерові Олексію Попогребському за фільм "Прості речі", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «XIX фестиваль "Кінотавр" стартує сьогодні в Сочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі