вівторок, 30 листопада 2010 09:52

Взимку Україні може не вистачити газу - експерт

Взимку Україні може не вистачити газу - експерт

У разі, якщо RosUkrEnergo вирішить експортувати отриманий у результаті домовленостей з "Нафтогазом України" і "Газпромом" газ, Україна може отримати серйозну "пробоїну" у газовому балансі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в Мінпаливенерго.

За словами співрозмовника видання, нині сторони домовляються про те, де саме RUE зможе продати цей газ.

"Якщо цей обсяг буде експортуватися, це створить серйозну "пробоїну" у газовому балансі України. В результаті у України просто не вистачить природного газу, щоб нормально пройти осінньо-зимовий період", - зазначив він.

Як відомо, станом на 17 листопада в ПСГ України накопичено 24,4 млрд. кубометрів газу.

Але навіть якщо газ буде реалізований на внутрішньому ринку, це призведе до прямих втрат "Нафтогазу", які за нинішньої ціни газу оцінюються в 2,8 млрд. доларів (з урахуванням повернення компанії 1,7 млрд. доларів), зазначив у коментарі виданню провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко.

"Від домовленостей між "Нафтогазом", RUE і "Газпромом" постраждає також бюджет України, який через позики держбанків уже прокредитував українську монополію на значну суму, щоб необхідні обсяги газу в ПСГ були закуплені", - говорить він.

"Сьогодні з упевненістю можна сказати, що українська влада підіграла RUE і "Газпрому" і не зробила всього необхідного, щоб захистити свої інтереси", - вважає член комітету Верховної ради з ПЕК, депутат від БЮТ Олександр Гудима.

"Тим паче, що рішення про повернення 12,1 млрд. кубометрів газу прямо загрожує енергетичній безпеці країни, а отже, відповідно до чинного законодавства могло просто не виконуватися", - вважає він.

Як повідомлялося, 29 листопада в НАК "Нафтогаз Україна" заявили про підписання пакету угод у газовій сфері з ВАТ "Газпром" і RosUkrEnergo.

Згідно з документами, "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд. кубометрів природного газу RUE.

Та у свою чергу погасить заборгованість перед НАК на суму 1,7 млрд. доларів і перед "Газпромом" - 810 млн. доларів.

Зараз ви читаєте новину «Взимку Україні може не вистачити газу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі