четвер, 07 серпня 2008 16:45

Втримати гривню буде не просто

У Секретаріаті Президента прогнозують, що 2008 рік Україна завершить з істотним дефіцитом торгового балансу. У цій ситуації утримати гривню стабільною буде надто складно. Про це заявив перший заступник глави СП Олександр Шлапак.

О.Шлапак відзначив, що в даний час ситуація з торговим балансом залишається дуже складною. Так, за даними фахівців, до кінця року Україна матиме негативне торгове сальдо в розмірі близько $18-20 млрд.

За словами А.Шлапака, навіть якщо Україна отримає близько $10 млрд. прямих інвестицій, все одно буде дуже складна ситуація з покриттям дефіциту торгового балансу. Це, на думку представника Секретаріату, означає, що ситуація з утриманням стабільності гривні буде досить хисткою, і це вимагає серйозних і узгоджених дій Національного банку і Кабінету Міністрів.

Коментуючи питання, що стосуються торгового сальдо, О.Шлапак сказав, що в Україні дуже інертний економічний процес. Він нагадав, що Президент не був згоден з різким посиленням позиції гривні, яке підсилило позиції імпортерів і, відповідно, ослабило позиції експортерів.

У Секретаріаті вважають, що детальне вивчення ситуації в експортоорієнтованих галузях може допомогти у вирівнюванні сальдо. Разом з тим, за словами О.Шлапака, є речі, які дуже важко виправити, - це імідж країни. "Я думаю, що якщо ми і далі продовжуватимемо експерименти з нашими інвесторами, такими як "Криворіжсталь", як "Венко" та інші, нам не слід чекати дуже серйозного напливу інвестицій", - сказав О.Шлапак, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Втримати гривню буде не просто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі