Ексклюзиви
вівторок, 28 жовтня 2008 15:58

Вслід за кризою в Україну йде безробіття

Вслід за кризою в Україну йде безробіття

Через світову фінансову кризу рівень безробіття в Україні може зрости до 8%. Масові звільнення почнуться вже на початку 2009 року. Найбільше безробітних буде серед металургів, будівельників і продавців. Про це заявляється експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

За його словами, прогнозоване збільшення показника кількості безробітних - з 6% до 8% - це "найоптимістичніший варіант". "Звільняти з роботи компанії можуть набагато більше працівників", - запевняє експерт. "Також досить високим буде і рівень прихованого безробіття, особливо у металургійній і хімічній сферах. Тут через зменшення попиту скорочується виробництво. Зокрема, з першого листопада буде припинено виробництво на Нікопольськом заводі феросплавів. Доля восьми тисяч робочих - під питанням", - сказав І. Газізулін.

"Щоб мінімізувати наслідки світового фінансового обвалу український уряд вже сьогодні має потурбуватися про потенційних безробітних. Їх на початку наступного року стане помітно більше, і Державний центр зайнятості навряд чи зможе самостійно всіх працевлаштувати", - констатує І. Газізулін.

"Все це потребуватиме корекції соціальної політики. Треба буде переглянути розмір виплат на безробіття. Можливо, треба буде почати програми із перекваліфікації робітників. Крім цього, уряд змушений буде збільшити капітальні витрати держави на великі соціальні будівельні проекти, зокрема будівництво доріг і мостів", - впевнений експерт. На його думку, це надасть можливість працевлаштувати велику кількість некваліфікованих робітників. "Проте, на швидку реанімацію сільського господарства не варто сподіватися", - сказав І. Газізулін. За його словами, всупереч масовому безробіттю люди не поїдуть працювати в село. Аналітик констатує, що в Україні близько десяти останніх років спостерігається чітка тенденція до урбанізації, повідомляє Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Вслід за кризою в Україну йде безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути