середа, 05 листопада 2008 13:59

Всі зімбабвійці стали доларовими мільйонерами

Уряд Зімбабве ввів в обіг відразу три банкноти збільшеного номінала, повідомляє AFP. За заявою Резервного банку країни, купюри гідністю 100 тисяч, 500 тисяч і мільйон зімбабвійських доларів стали доступні для населення з 5 листопада 2008 року. На чорному ринку вартість 100-тисячної купюри складає всього долар США.

Місяць тому уряд Зімбабве представив банкноту номіналом 50 тисяч доларів. На цей крок власті були вимушені піти через високі темпи зростання інфляції, яка щомісячно оновлює світовий рекорд. До кінця вересня 2008 року 12-місячне зростання споживчих цін в країні склало 231 мільйон відсотків.

Для боротьби з інфляцією Центробанк Зімбабве і уряд країни перепробували декілька заходів, включаючи заморожування цін на основні види продуктів. Крім того, в серпні цього року була проведена деномінація, в ході якої банкноти зімбабвійського долара втратили 10 нулів.

Проте, ці заходи не набули успіху і уряд був вимушений вирішити оборот американських доларів і євро. Це було зв"язано також і з тим, що в Зімбабве почав закінчуватися папір для друкування грошей.

Зараз ви читаєте новину «Всі зімбабвійці стали доларовими мільйонерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі