субота, 31 травня 2008 10:31

Всесвітній банк рекомендує укріплювати незалежність НБУ

Всесвітній банк рекомендує укріплювати незалежність НБУ

Україні слід не тільки підтримувати, але і далі укріплювати незалежність Національного банку.

Про це в інтерв"ю тижневику "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу, заявили директор Всесвітнього банку з України, Білорусі і Молдови Пол Бермінгхем і старший економічний радник ВБ Мартін Райзер.

"Якщо судити з ведучих і найбільш успішних економік світу, що мають в своєму розпорядженні найбільш стійкі у світі валюти, то практично скрізь центробанки, як от Федеральний резерв у Сполучених Штатах, Європейський центральний банк - в єврозоні, Банк Англії або Банк Швейцарії, володіють величезним імунітетом від політичного впливу", - відзначив П.Бермінгхем.

За його словами, ці країни - відмінні приклади того, що і Україні слід не тільки підтримувати, але і далі укріплювати незалежність Національного банку.

У свою чергу, М.Райзер підкреслив, що Україні у жодному випадку не можна допустити помилку, намагаючись зменшити незалежність центрального банку. Він вважає, що таке рішення стало б помилковим і надзвичайно шкідливим, таким, що подає негативний сигнал інвесторам і всьому ринку.

"Світовий досвід практично беззастережно підтверджує правило, що незалежні центральні банки набагато краще виконують функції з забезпечення цінової стабільності, ніж ті монетарні інститути, які схильні до політичного впливу", - пояснив експерт ВБ, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній банк рекомендує укріплювати незалежність НБУ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі