понеділок, 26 травня 2008 16:54

Всесвіт має форму пампушки

Німецькі дослідники вважають, що всесвіт має форму багатовимірної пампушки.

Чергову версію будови всесвіту висунув фізик Франк Штайнер з університету Ульма. У своїх припущеннях він спирався на дані, зібрані космічним зондом WilkinsonMicrowaveAnisotropyProbе, запущеним колись для детальної зйомки реліктового випромінювання.

У 2003 році була складена карта мікрохвильового фону космосу з тонкими коливаннями в температурі випромінювання. Багато дослідників сходяться на думці, що ці коливання є віддзеркаленням нерівномірності розподілу матерії у всесвіту.

На думку німецького фізика, найбільший збіг з реліктовим випромінюванням, що спостерігається, дає всесвіт-пампушка. Діаметр "пампушки", за його підрахунками, склав 56 мільярдів світлових років в поперечнику.

Декілька фахівців, що прокоментували роботу Штайнера, відзначили, що вона не доводить остаточно, що всесвіт - це "багатовимірна пампушка", але лише говорить, що дана форма - одна з найбільш вірогідних, повідомляє Мембрана.

Зараз ви читаєте новину «Всесвіт має форму пампушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі