середа, 16 липня 2008 17:14

Вселенський і Московський патріархи зустрінуться у Києві 27 липня

У Києві відбудеться зустріч Вселенського Патріарха Варфоломія І і Патріарха Московського Алексія ІІ після тривалої перерви в спілкуванні.

Про це повідомив на брифінгу заступник глави Секретаріату Президента Юрій Богуцький.

Він зауважив, що відповідна домовленість була досягнута самими патріархатами.

Ю.Богуцький також повідомив, що підготовка до відзначення 1020-ї річниці хрещення Київської Русі, формування програми заходів з цієї нагоди – продукт великих компромісів, оскільки кожна церква має свої канони і правила, в які не може втручатися держава.

Він поінформував, що між церквами було досягнуто домовленості, що 27 липня на Володимирській гірці відбудеться літургія, яку правитиме Вселенський Патріарх Варфоломій І. У ній візьмуть участь глави всіх делегацій православних церков, зокрема і Алексій ІІ. Разом із тим наразі невирішеним залишається питання щодо участі у цій службі керівника Української православної церкви Київського Патріархату Філарета.

Запланована участь у літургії Президента України, членів уряду, народних депутатів та інших високопосадовців.

Відповідаючи на запитання, про що будуть говорити Варфоломій І та Алексій ІІ під час своєї зустрічі, Ю.Богуцький зауважив, що було б неетично запитувати про зміст їхньої розмови. Водночас він припустив, що питання українських церков у їхньому діалозі буде актуальним.

"Ми не будемо їх стримувати в цьому бажанні", - пожартував Ю.Богуцький.

У свою чергу, голова організаційного комітету з відзначення 1020-річчя хрещення Київської Русі Леонід Кравчук зауважив, що було б некоректним говорити патріархам, що вони мають обговорювати. Він порівняв це з ситуацією, коли людина запрошує гостей на свято з метою, щоб вирішити свої проблеми. "Вони вас не зрозуміють", - сказав Л.Кравчук, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Вселенський і Московський патріархи зустрінуться у Києві 27 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі