понеділок, 12 жовтня 2009 14:44

Вперше за 40 років Нобелівська премія з економіки в руках у жінки

Вперше за 40 років Нобелівська премія з економіки в руках у жінки

Нобелівська премія в сфері економіки вперше дісталася жінці. Нагороду присудили американці 76-річній Елінор Остром за аналіз економічного управління. Основна її робота називалася "Управління суспільством: еволюція інститутів колективних дій" (1990).

Крім того, Нобелівську премію з економіки отримав американець 77-річний Олівер Уїльямсон, який також займався дослідженнями в сфері економічного управління. Основними роботами Уїльямсона в економіці вважаються "Корпоративний контроль і ділова поведінка: дослідження ефектів організаційної форми підприємницького вибору" (1970) і "Ринки та ієрархія: аналіз і антитрестові висновки" (1975).

Премія була заснована в 1968 році Банком Швеції з нагоди його 300-річчя. Формально ця нагорода офіційною вважатися не може, оскільки її засновник Альфред Нобель, якому і самому впродовж його кар"єри підприємця доводилося вирішувати немало економічних питань, в своєму заповіті від 1895 року на рахунок економістів нічого не написав. Банк відраховує щорічно Нобелівському фонду суму, рівну одній Нобелівській премії. У нинішньому році вона складає 10 млн шведських крон ($1,4 млн).

У цій сфері з переважною перевагою лідирують представники США: з 62 володарів премії - 44 американці, причому все винятково чоловіки. Жодна жінка досі цієї нагороди удостоєна не була, повідомляє Росбалт.RU.

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 40 років Нобелівська премія з економіки в руках у жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі