середа, 04 серпня 2010 11:41

Восени значно подорожчають хліб, молоко та м'ясна продукція

Восени значно подорожчають хліб, молоко та м'ясна продукція
Восени на українців чекає істотне подорожчання хлібобулочних виробів. На думку експертів, саме тоді українські підприємства перейдуть на борошно з дорогої пшениці нового врожаю.

У магазинах і на ринках почали зростати ціни на молоко та молочні продукти. За останній місяць закупівельна ціна молока піднялася в середньому на 10-15%

Контракти на пшеницю на світових ринках досягли $ 250 за тонну. "На початок липня ціна пшениці другого класу становила 1250 гривень за тонну. Зараз актуальна ціна - 1550 гривень за тонну. Тобто зростання склало 23%", - відзначила глава наглядової ради "Хліб Київа" Владислава Атрошенка.

Неофіційно на підприємстві повідомили, що просто необхідно підвищувати ціни на хліб на 10-15%.

Як заходи щодо стабілізації ринку представники галузі пропонують скасування регулювання рентабельності місцевою владою та введення адресної допомоги.

Як підрахував Владислав Атрошенко, компенсація в 10% через подорожчання хліба приблизно 10 мільйонам незаможних громадян, враховуючи середню ціни буханки 3 гривні та споживання 10 буханок в місяць на людину, обійдеться бюджету в 360 мільйонів гривень.

"Але від покупки Аграрним фондом зерна на зростаючому ринку бюджет втратить набагато більше - до 600 мільйонів гривень", - підрахував він.

Експорт зерна з України в липні 2010 р. склав 744 400 тонн, що на 55% менше ніж у липні минулого року. Однак як неофіційно повідомляють учасники ринку, за третій тиждень липня - тобто безпосередньо перед введенням неформальних обмежень експорту - було зареєстровано декілька тисяч експортних контрактів.

Активність трейдерів стимулювали високі ціни на зерно - останні постачання продовольчої пшениці з Причорномор'я здійснювалися за ціною $240 за тону, що є максимумом з 2007 року. Поточні прогнози Гідрометцентру не сприяють зняттю напруги - спекотна погода протримається ще близько двох тижнів, що неминуче спричинить за собою подальші зниження обсягу врожаю та його якості.

На думку директора аналітичного агентства "Інфоагро" Василя Вінтоняка, також у серпні переробники ще більше піднімуть ціни на молоко, яке отримують від населення й сільгосппідприємств.

Попит заводів на сировину вже зараз перевищує пропозицію. Експерт прогнозує, що взимку молоко будуть закуповувати вже по 3 гривні за літр, а на великих тваринницьких підприємствах - по 4,5 гривень (зараз - близько 2 гривень).

У серпні виробники сирів піднімуть вартість своєї продукції на 10%. Роздрібні ціни збільшаться на більш істотний відсоток.

На думку експертів агроринку, через спеку й загибель великих площ посівів кормових культур у жовтні може виникнути деякий дефіцит кормів. А слідом за зростанням вартості кормів подорожчає і м'ясна продукція.

Нагадаємо, з першого серпня вдвічі зросли ціни на газ.

ФОКУС

Зараз ви читаєте новину «Восени значно подорожчають хліб, молоко та м'ясна продукція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі