вівторок, 11 грудня 2007 14:00

Володимир Путін вибрав на роль заступника свою тінь

Висунення президентом Росії Володимиром Путіним першого віце-прем"єра Дмитра Медведєва кандидатом на пост президента РФ сьогодні активно обговорюється іноземними ЗМІ. Експерти з недовірою ставляться до рішення Путіна.

Президент Путін - великий маніпулятор у тому розумінні, що він винятково талановито вміє змусити країну нескінченно догадуватися про його наміри, зазначає The Tіmes.

Видання натякає, що надалі Путін також може підтримати Іванова, який би продовжував політичний стиль російського президента й зберігав його політичну спадщину.

The Washіngton Post вважає, що є мала надія на повернення до демократичної Росії, яку прийняв Путін вісім років тому; ґрунтується вона на тім, що Медведєв відносно молодий і влада в Росії ієрархічна.

Не залежно від того, яких принципів він дотримується, Путіну через якийсь час стане непросто контролювати свого наступника, не порушуючи при цьому конституцію. У Медведєва, зазначає видання, є власні ідеї із приводу керівництва Росією, і, можливо він дуже хоче їх здійснити. Заходу залишається тільки сподіватися, що майбутній президент більшою мірою, ніж його нинішній керівник, зацікавлений у побудові вільного суспільства.

Висунення першого віце-прем"єра Дмитра Медведєва на пост кандидата в президенти країни - це не останній хід Володимира Путіна, пише газета Der Tagesspіegel. Середньостатистичний житель сьогодні готовий проголосувати за будь-якого кандидата, якого підтримає президент. Тому в такій ситуації Заходу не варто розслаблюватися: у Росії все ще залишається можливим, висунення Путіна на третій термін. Кандидатура Медведєва може стати черговим маневром хитромудрого екс-чекіста, попереджає видання.

Важко уявити, що при "керованій демократії" наступним президентом Росії стане 42- річний юрист із Санкт-Петербурга, пише The Wall Street Journal, наголошуючи, що вибір престолонаслідника, зроблений учора Володимиром Путіним, майже не проясняє майбутнього Росії.

Нинішній російський лідер виразно буде відігравати закулісну роль. Але про те, які формальні повноваження він збереже за собою й чи збереже їх взагалі, Путін висловлюється вкрай не точно. В останні місяці обговорювалися такі можливі посади для Путіна, як "національний лідер" з невиразно сформованим авторитетом або прем"єр-міністр зі значно розширеними повноваженнями.

Швейцарська Le Temps думає, що Володимир Путін вибрав на роль наступника свою тінь. Жорсткість позицій Кремля як на міжнародній арені, так і у внутрішній політиці прогнозувало призначення кандидатом вихідця зі спецслужб. Нічого подібного. Президент вибрав найбільш "ліберального" і єдиного офіційного претендента на трон Путіна, що не пройшов через спецслужби, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Путін вибрав на роль заступника свою тінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі