четвер, 07 жовтня 2010 18:05

Внаслідок екологічної катастрофи в Угорщині стало однією річкою менше

Внаслідок екологічної катастрофи в Угорщині стало однією річкою менше

Представник Національної служби з дій в надзвичайних ситуаціях Тібор Добшон (Tibor Dobson) заявив, що в Угорщині зникла ріка.

"Екосистема Марцаля повністю зруйнована, оскільки украй високий рівень вмісту лугу у воді все вбив: риби померли, і ми не змогли врятувати рослинність.Річці був винесений смертний вирок, коли "червоний шлам" проник в неї через струмок Торна (Torna) ", - заявив Добшон.

Він також додав, що влада "намагалися знизити рівень вмісту лугу в річці за допомогою гіпсу і кислоти, але ці заходи не мали ефекту".

У понеділок на великому підприємстві з виробництва алюмінію Ajkai Timfoldgyar Zrt, що належить компанії MAL Zrt, в 160 кілометрах на захід від Будапешта стався вибух, який зруйнував греблю резервуара з отруйними відходами - так званим "червоним шламом". Після вибуху з резервуара вилилося приблизно 1,1 мільйона кубометрів токсичних речовин. Жертвами аварії стали чотири людини (чоловік, жінка і двоє дітей), чий автомобіль виявився залитий відходами. Близько 120 людей отримали травми і хімічні опіки (з них 40 перебувають у важкому стані), сотні людей евакуйовані. Шість людей вважаються зниклими без вісті. Багато постраждалих доставлені у військовий госпіталь Будапешта.

У четвер "червоний шлам" досяг річки Мошон-Дуна (Mosoni-Duna), західного рукава Дунаю,біля кордону з Австрією і Словаччиною. "Шлам" також наповнює води впадає в Дунай річки Раба.

Влада Румунії, куди Дунай тече з Угорщини, посилила контроль за станом вод річки. Проби води беруться кожні три години. Відходи можуть досягти румунської території до вечора суботи. У разі отримання подібної інформації, влада має намір "ввести всебічні обмеження в сфері постачання населення водою".

У вівторок в трьох областях, порушених розливом відходів (Веспрем, Ваш і Дьйор-Мошон-Шопрон), було оголошено надзвичайний стан. Вулиці розташованого на Торне Колонтарь (Kolontar в Веспремі) виявилися покриті отруйною рідкою масою шаром у два метри, у розташованому нижче за течією Девечере (Devecser в Веспремі) було затоплено близько 400 будинків.

У четвер прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що для боротьби з наслідками розливу його країні потрібні не гроші, а експертна допомога.

"Угорщина - досить сильна країна, щоб справитися з подібною ситуацією самостійно, ми не потребуємо фінансової допомоги з-за кордону", - наводить агентство Франс Прес слова прем'єра, який відвідав Колонтарь.

"Ймовірно, необхідно надати жителям Колонтарь нову землю, а забруднену частину села знести, оскільки жити там неможливо", - сказав Орбан.

За даними німецької газети Frankfurter Allgemeine Zeitung, допомогу в боротьбі з наслідками розливу надають працівники низки австрійських підприємств, розташованих по інший бік кордону. Міністр у справах навколишнього середовища Золтан Іллеш (Zoltan Illes) заявив, що повна ліквідація наслідків аварії може протривати "багато місяців і коштувати десятки мільйонів євро".

Як пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, жителі районів, спустошених потоком "червоного шламу", більше не бачать для себе майбутнього в рідних місцях. Багато селян, незважаючи на всі запевнення влади, говорять, що "їхня земля померла, тварини там померли", що розвивати "сільське господарство буде неможливо за життя не тільки нинішнього, а й наступного покоління". Будинки і споруди навіть після їх відновлення не будуть мати ніякої цінності, нарікають місцеві жителі.

У зв'язку з аварією на алюмінієвому заводі порушено кримінальну справу за статтею "халатність". Трагедія вже викликала критику на адресу влади країни. Угорська газета Nepszabadsag пише, що "відбулися події стали наслідком багаторічного безвідповідального ставлення політичної еліти", повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung.Nepszabadsag. Інші видання додають, що "відходи на приватизованих в 1990-і роки підприємствах часто зовсім непродумано зберігали прямо під відкритим небом". Політики не спромоглися запровадити жорсткі правила і обмежити діяльність таких підприємств, а також ввести податок на промислові відходи, як це було зроблено в Швейцарії, Австрії і Великобританії, пишуть газети.

За матеріалами РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Внаслідок екологічної катастрофи в Угорщині стало однією річкою менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі