четвер, 06 березня 2008 13:23

Влада США затопила "Великий каньйон" (ФОТО)

 
Американська влада в середу почала штучне затоплення "Великого каньйону" в спробі оживити його екосистему, повідомляє АР.

Міністр внутрішніх справ Дірк Кемпторн особисто потягнув важіль, що відкриває випуск води з греблі GlenCanyon, яка регулює течію річки Колорадо. Маса води під величезним натиском хлинула з чотирьох труб всередину каньйону. За словами Кемпторна, повінь необхідна, щоб перерозподілити відкладення і відновити береги вниз за течією.

Він сказав, що вода випускається зі швидкістю 300 тис. галонів в секунду, що достатньо, щоб за 20 хвилин заповнити EmpireState Building - найвищий хмарочос Нью-Йорка.

Влада проводила подібні експерименти в 1996 і 2004 роки. Цей експеримент продовжиться до п"ятниці. Рівень води в каньйоні вже піднявся приблизно в сім разів.

До будівництва греблі в 1963 році річка Колорадо була тепла і каламутна. Природні відкладення утворювали мілини, що необхідні для існування місцевих рослин і риб. Після будівництва річка стала чистою і холодною, а відкладення затримуються греблею.

"Великий каньйон" в штаті Арізона є одним з найглибших каньйонів світу. Він пролягає на 320 км. вниз за течією річки Колорадо. Глибина його досягає 1800 м, ширина на рівні плато варіюється від 8 до 25 км., а у води досягає 120 м. Каньйон є живописним геологічним пам"ятником, привертає велике число туристів і оголошений національним парком, повідомляє ФАКТNEWS.

Зараз ви читаєте новину «Влада США затопила "Великий каньйон" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі