вівторок, 03 лютого 2009 18:03

Влада приховує масштаби кризи в Україні - профспілки

Влада приховує масштаби кризи в Україні - профспілки

Голова Національного форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав Якібчук заявляє, що справжні масштаби економічної кризи в Україні приховуються.

Зокрема, М.Якібчук наголосив, що за даними Держкомстату, заборгованість по зарплаті на початок року становила близько 1 млрд. 123,5 млн. грн. Водночас, за інформацією профспілок, яка враховує неофіційні зарплати "в конвертах", реальна сума заборгованості становить понад 3 млрд. грн.

Крім того, профспілковий лідер підкреслив, що за офіційними даними, безробітних в Україні менше 1 мільйона, тоді як насправді їхня кількість сягає 2 мільйонів людей. "Зупиняються цілі галузі промисловості – будівництво, металургія, хімія. Страйкують бюджетники, яким мінімальний оклад прирівняли до ставки робітника першого розряду - 545 грн., і працівники ринків, яких збираються обкласти непосильними податками", - зазначив він, додавши: "Третина найманих працівників готова вийти на вуличні акції, протестуючи проти звільнень, зниження зарплат, підняття цін і комунальних тарифів".

При цьому, на переконання голови НФПУ, політичне протистояння посилює соціально-економічну кризу в Україні.

"Щоб уникнути соціального вибуху, влада має показувати конкретні приклади вирішення проблем. Поки що всі дії політиків спрямовані на банальну "гризню" й знищення опонентів, а не на боротьбу з кризою, а люди праці змушені виживати самотужки", - наголосив М.Якібчук. Тому, на його переконання, якщо політичні чвари не припиняться, якщо влада не почне результативно діяти, соціальний бунт в Україні неминучий.

За словами профспілкового лідера, для виходу з кризи слід негайно розпочати втілювати єдину програму дій влади, роботодавців і профспілок.

Її найголовніші пункти – переорієнтація виробництва на внутрішній ринок і створення держзамовлень на продукцію вітчизняних підприємств; визначення пріоритетних галузей економіки і їх підтримка; зниження податків при їх жорсткому стягненні – незалежно від того, хто є власником підприємства; зниження облікової ставки Нацбанку та кредитування реального сектору економіки; боротьба з корупцією та створення рівних умов для всіх українців.

Як повідомлялося, сьогодні вранці робітники Херсонського машинобудівного заводу захопили один із корпусів підприємства. Голова ради трудового колективу Леонід Німчинов закликав робочих інших заводів по всій Україні виявити солідарність і підтримати один одного. "Найближчим часом плануємо звернутися з таким закликом до працівників Львівського автобусного заводу та інших підприємств", - додав він.

За матеріалами УНІАН, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Влада приховує масштаби кризи в Україні - профспілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі