четвер, 27 вересня 2007 13:47

Влада М"янми погрожують розстрілом демонстрантів

Військові власті М"янми в четвер попередили демонстрантів на вулицях Янгона, що збираються стріляти на ураження. Попередження було зроблене рано вранці. Військові зробили декілька пострілів у повітря, примушуючи розійтися натовп чисельністю близько 70 тисяч осіб (за іншими даними, близько 10 тисяч). При цьому як мінімум одна людина була вбита. Крім того, демонстрантів продовжують розгонити за допомогою сльозогінного газу і кийків. У центр міста стягнуті війська регулярної армії.

Військовий уряд визнав, що напередодні в ході придушення акцій протесту був убитий один демонстрант, ще троє поранені. У свою чергу, опозиційні активісти стверджують, що вбито п"ятеро ченців.

У місті заарештовано кількасот людей. Дані про точну чисельність узятих під варту сильно різняться.

Масові демонстрації в Янгоні тривають з початку тижня. Буддійські ченці і представники опозиції вимагають звільнення політичних в"язнів і зміни влади. Протягом декількох днів уряд, поважаючи недоторканність ченців, не вживав силових заходів відносно демонстрантів, обмежуючись попередженнями.

США і Велика Британія підтримали протестний рух і закликали до введення санкцій проти військового уряду М"янми. Проте на скликаному за наполяганням британського прем"єра Гордона Брауна засіданні Ради безпеки ООН рішення про введення санкцій заблокував Китай. На думку представника Китаю Ван Гуанья втручання в справи М"янми не буде корисним, оскільки влада і жителі цієї країни повинні самостійно розібратися в ситуації, що склалася. Цю точку зору підтримав і МЗС Росії, передає Sky News.

Зараз ви читаєте новину «Влада М"янми погрожують розстрілом демонстрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі