четвер, 24 січня 2008 13:20

Влада Конго підписала мирний договір з повстанцями

Уряд Демократичної Республіки Конго підписав мирний договір з повстанцями, що діють на сході країни. Умови договору не повідомляються.

Церемонія підписання угоди відбувалася в адміністративному центрі провінції Північне Киву - місті Гома у присутності президента країни Жозефа Кабіли. Першим документ підписав представник бунтівного генерала Лорана Нкунди, що очолює основні сили сепаратистів. Угоду підписали також представники племені, що воювало на стороні уряду, Май-май та  інших угрупувань.

"Договір включає зобов"язання сторін про негайне припинення вогню", - повідомив у четвер глава нижньої палати парламенту ДРК Вітал Камерхе.

Крім того, він передбачає, що повстанці зобов"язані залишити позиції, зайняті ними торік у грудні після боїв з урядовими військами. Там буде створена буферна зона, контроль за якою покладається на миротворців ООН.

Потім планується створити спеціальну комісію для роззброєння повстанців, частина яких зможе інтегруватися в національну армію. Рятуючись від боїв на сході ДРК, минулого року близько 400 тисяч місцевих жителів залишили свої будинки.

Хвилі насильства захльостували східні райони Конго протягом кількох років. Місцеві озброєні угрупування воювали одне з одним, з урядовими формуваннями і іноземними бойовиками, що бігли в Конго з Руанди. При цьому правозахисні організації стверджують, що всі учасники конфлікту винні в масових зґвалтуваннях і рекрутуванні дітей-солдатів, повідомляє  РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Влада Конго підписала мирний договір з повстанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі