середа, 27 лютого 2008 10:46

Влада Чаду веде секретні переговори з повстанцями

Уряд Чаду веде секретні переговори з повстанськими угрупованнями, які виступають за досягнення миру і національного примирення в країні. Як заявив у Нью-Йорку у вівторок після зустрічі з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном міністр закордонних справ Чаду Ахмат Алламі, влада не веде переговори з лідерами повстанців, які нещодавно здійснили напад на столицю Нджамену з метою повалення президента Ідрісса Дебі.

Водночас міністр зазначив, що уряд виступає на підтримку мирної домовленості, підписаної в жовтні минулого року в Лівії з чотирма повстанськими організаціями, і готовий відновити діалог щодо втілення в життя положень документа про досягнення негайного припинення вогню, амністію та звільнення всіх ув"язнених. За його словами, президент "пропонує руку" тим, хто підтримує мирну домовленість, підписану в Лівії, передає ИТАР-ТАСС.

Ахмат Алламі повідомив, що зустрічі з генеральним секретарем ООН і членами Ради Безпеки були присвячені проблемам безпеки в країні у зв"язку з недавнім нападом бунтівників на столицю, політичного діалогу і нормалізації відносин з Суданом.

Влада Чаду вважає, що Хартум стоїть за спиною повстанців. Судан спростовує твердження, що він підтримує осіб, що прагнуть повалити Ідрісса Дебі.

Нагадаємо, наступ повстанського альянсу на столицю Чаду з метою повалення нинішнього глави держави Ідріса Дебі почався 31 січня, коли численні групи повстанців, що концентруються біля кордону з Суданом, рушили зі сходу на захід через усю країну, не зустрічаючи серйозного опору. Армія Чаду безуспішно спробувала блокувати сили опору, і 1 лютого бої йшли вже на ближніх підступах до Нджамени.

2 лютого повстанські загони увірвались у столицю і атакували президентський палац, в якому перебував глава держави. МЗС РФ евакуював із Чаду сім"ї співробітників російського посольства. Міжнародне співтовариство різко засудило спробу силової зміни влади в Чаді і закликало сторони конфлікту негайно сісти за стіл переговорів.

Афросоюз і ООН призначили посередників для врегулювання гострого конфлікту. З Нджамени були евакуйовані понад тисяча іноземців, жителі столиці також масово залишали небезпечний район. Франція запропонувала Дебі допомогу в евакуації, проте президент Чаду відмовився залишити країну і заявив, що його сили вже беруть ситуацію під контроль.

У Нджамені та її околицях вуличні бої йшли 3 лютого. Влада Чаду стверджує, що авіація Судану надавала підтримку наступу повстанців, проте Хартум категорично заперечує свою причетність до спроби держперевороту в Чаді. Участь у боях заперечує і Франція, чия авіація, за твердженням повстанців, завдавала ракетних ударів по столиці, що призвело до численних жертв серед мирного населення.

Увечері 3 лютого повстанці залишили Нджамену. 4 і 5 лютого в столиці Чаду був відновлений відносний порядок. Медичні служби дістали можливість надати допомогу пораненим і зібрати з вулиць міста тіла загиблих.

Уся сучасна історія Чаду, що отримав незалежність від Франції у 1960 році, є низкою військових держпереворотів. Ідріс Дебі прийшов до влади також у результаті перевороту в 1990 році. Останніми роками в країні росте незадоволення його правлінням. Дебі називають диктатором і звинувачують у розправах над лідерами опозиції та в корупції.

Зараз ви читаєте новину «Влада Чаду веде секретні переговори з повстанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі