понеділок, 25 червня 2007 19:39

Візитівкою Туркменії стане найвища в Азії телевежа

Найближчим часом в столиці Туркменії - Ашхабаді розпочнеться будівництво нової телевізійної вежі. Згідно проекту, загальна висота споруди складатиме 470 метрів (з них 70 метрів припаде на пагорбв основі об"єкту).

У минулі вихідні передбачуване місце будівництва нової телевізійної башти відвідав президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов. У числі головних вимог до потенційних проектувальників і будівельників об"єкту глава республіки назвав надійність і сейсмостійкість конструкції. Що стосується архітектурного втілення, то, за словами президента, нова телевежа з самого початку замислювалася як одна з самих вражаючих і оригінальних пам"яток столиці і тому має стати її візитною карткою.

Вироблення параметрів об"єкту доручене спеціальній комісії, створеній за розпорядженням президента. Всі розрахунки здійснюються на довгострокову перспективу, з урахуванням розвитку телекомунікаційної інфраструктури, включаючи телебачення, радіо і сучасні засоби зв"язку.

На різних рівнях споруди планується розташувати три оглядові майданчики, а також три ресторани на платформах, що обертаються. Передбачена підземна автостоянка на 800 місць. До телевежі можна буде під"їхати з двох боків - зокрема, по сучасній автостраді загальною протяжністю близько 3 кілометрів.

Якщо проект буде реалізований, ашхабадська башта може претендувати на статус однієї з найвищих в світі. Для порівняння, найвища башта в світі - CN Tower в Торонто має висоту 553 метри. Друге місце займає московська Останкинськая башта в Москві - 539 метрів. У Азії найвищою телевежею є Шанхайська телевежа "Перлина Сходу" (Oriental Pearl TV Tower). Її висота - 468 метрів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Візитівкою Туркменії стане найвища в Азії телевежа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі