понеділок, 21 травня 2007 19:58

Виявлена вірогідна причина руйнування мозку у ветеранів "Бурі в пустелі"

Нові дослідження, проведені медиками міністерства оборони США, дозволили по-новому поглянути на природу порушень психіки у багатьох десятків тисяч ветеранів, що брали 16 років тому участь в бойових діях в Іраку в рамках операції "Бурі в пустелі". Ймовірно, вони піддалися дії мікродоз нервово-паралітичного газу зарин. Газ зарин (isopropyl-methylfluoro-phosphate) є стандартною бойовою отруйною речовиною нерво-паралітичної дії.

Учені, що співпрацюють з Міністерством оборони США, і обстежують колишніх військовослужбовців, прийшли до висновку, що понад 100 тис. американських солдатів під час війни випробували дію газу зарин в невеликих дозах. Із 700 тис. солдатів, що повернулися з війни, кожен сьомий почав випробовувати таємничий "синдромом війни в Затоці".

Висловлювалося припущення, що він міг бути зв"язаний із застосуванням боєприпасів з сердечниками з токсичного збідненого урану. Згідно даним спілки ветеранів США, більше 150 тис. колишніх військових мають явні мозкові порушення і страждають на різні специфічні захворювання.

Питання про те, за яких обставин так багато американських солдатів постраждало від зарину, причому тільки в малих дозах, і чий саме зарин впливав на них, в дослідженні не розглядалося, повідомляє Газета.ру.

Зараз ви читаєте новину «Виявлена вірогідна причина руйнування мозку у ветеранів "Бурі в пустелі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі