четвер, 31 липня 2008 10:31

Виявилений секретний документ про загрози США

Міністр оборони США Роберт Гейтс підготував нову стратегію національної оборони, яка не була опублікована. Копія документа опинилася у розпорядженні інтернет-видання Insidedefence.com, яке передало його газеті TheWashingtonPost.

У документі головною загрозою Сполученим Штатам названий міжнародний тероризм. Головними фронтами боротьби з ним названі Ірак і Афганістан, проте підкреслюється, що навіть перемога в цих країнах не покынчить "Довгу війну" (термін, запропонований колишнім главою Пентагону Доналдом Рамсфелдом). У числі потенційних погроз також вказано зростання військового потенціалу Росії і Китаю, який рекомендується обмежувати дипломатичними засобами. Найбільш перспективним союзником США названа Індія.

Найбільш ефективним засобом боротьби з тероризмом Гейтс називає допомогу іншим країнам в розвитку економіки, політичної системи і системи безпеки, з тим щоб вони могли справлятися із загрозами, що виникають на їх територіях.

Документ, підписаний Гейтсом, був переданий в профільні комітети Сенату і Палати представників, проте не був оприлюднений. Спостерігачі пов"язують це з тим, що до президентських виборів, після яких оборонні пріоритети напевно будуть переглянуті, залишається близько трьох місяців.

TheWashingtonPost відзначає, посилаючись на джерела в Пентагоні, що стратегія Гейтса викликало незадоволеність Об"єднаного комітету начальників штабів, оскільки зосереджена на нетрадиційних методах ведення війни. На думку воєначальників, США через це можуть позбутися лідерства по традиційному військовому потенціалу.

Зараз ви читаєте новину «Виявилений секретний документ про загрози США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі