вівторок, 29 березня 2011 09:34

Вівсянка може стати дефіцитним продуктом слідом за гречкою

Вівсянка може стати дефіцитним продуктом слідом за гречкою

За останній місяць ціна за кілограм вівсяних пластівців виросла на 5-6 гривень. Фахівці стверджують, що вівсянка теж може стати дефіцитним продуктом - останні два роки в Україні був неврожай вівса.

На тлі ажіотажу, що піднявся навколо зростання цін і дефіциту борошна і гречки, зміни вартості вівсянки пройшло непоміченим. Тим більше, то ціни змінювалися поступово. Так, наприкінці лютого вівсяні пластівці коштували 5 гривень за кілограм, потім ціна зросла до 9 гривень. Зараз на прилавках магазинів нерідко можна знайти цей продукт за ціною 14-15 грн/кг.

На ринку ціна за кілограм вівсяних пластівців на вагу піднялася на гривню за останній тиждень. Реалізатор Людмила торгує бакалією на ринку "Калиновий" і говорить, що справді вівсянка дорожчає. Подорожчання відбулося непомітно тільки тому, що вівсянка не настільки популярна крупа, як гречка.

Основним постачальником вівсяної крупи в Україні є Дніпропетровщина, але, як стверджують фахівці, сировини для переробки в області не залишилося. Передчуваючи дефіцит, сільгоспвиробники із сусідніх областей не поспішають відпускати продукцію для переробки, чекають максимально високих цін.

Зі свого боку, у торгових мережах запевняють, що зростання ціни пов'язане із загальним ажіотажем на крупи у цілому. Коли був дефіцит гречки і муки, люди почали масово скуповувати інші крупи. Ось ці "закупівлі про запас" могли підштовхнути постачальників до підвищення цін.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про митний тариф України"щодо ставки на деякі зернові культури, що передбачає зниження ставки ввізного мита на гречку з 20% до 0% до 1 червня.

Україна очікує прибуття першого судна з 504 тоннами китайської гречки 5 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Вівсянка може стати дефіцитним продуктом слідом за гречкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі