пʼятниця, 05 грудня 2008 10:10

Вітчизняні метпідприємства почали офіційно скорочувати робітників

Вітчизняні метпідприємства почали офіційно скорочувати співробітників.

Як пише "Дело", першим на кардинальні заходи зважився Артемівський завод із обробки кольорових металів, який входить у корпорацію "Укрподшипник" депутата від Партії регіонів Андрія Клюєва.

На заводі працює 3,35 тисячі робітників. Приблизно половину - 1,7 тисячі співробітників - збираються скоротити, повідомив газеті перший заступник голови Центрального комітету профспілки металургів і гірників Сергій Комишов.

"Половина (списку скорочуваних працівників) уже спрямована в профспілку для надання згоди на звільнення. Це дуже серйозне скорочення для заводу, і ми будемо поіменно розглядати кожну заяву", - сказав він.

Скорочення на Артемівському заводі можна вважати першим масовим звільненням на українських підприємствах гірничо-металургійного комплексу. У листопаді йшлося лише про плани зі скорочення і спроби керівництва окремих метпідприємств "умовити" працівників звільнятися за власним бажанням, але до реальних звільнень не дійшло.

Тепер же, як повідомили в Артемівській міськраді, керівництво АЗОКМ офіційно заявило про скорочення працівників протягом найближчих двох місяців.

За словами начальника управління праці й соціального захисту населення Артемівської міськради Інни Тишанінової, звільнення на підприємстві пов"язані з різким скороченням обсягів виробництва.

"За програмою на 2009 рік на АЗОКМ іде скорочення виробництва основних видів продукції – мідного прокату, латунного прокату, мідної катанки і злитків. Залишається, практично, тільки мідна катанка", - уточнила Тишанінова.

За її даними, 27 листопада на заводі була проведена перевірка щодо дотримання трудового законодавства щодо звільнюваних працівників.

"Державна інспекція констатувала масове скорочення штатів, але не виявила на АЗОКМ порушень законодавства", - повідомила начальник управління.

За її словами, у Центрі зайнятості Артемівська зараз масовий наплив людей, тому що проблеми існують не тільки на АЗОКМ, але й на інших підприємствах міста.

"Вони (Центр) усім повинні виплатити допомогу з безробіття, але вже серйозно постає питання, де взяти гроші в таких обсягах", - додала Тишанінова.

Представник керівництва АЗОКМ зазначив, що "адміністрація займається тим, щоб скорочення пройшли максимально безболісно", постійно спілкується з головою Донецької обласної профспілки металургів і гірників із цих питань.

Він також повідомив, що на підприємстві продовжується оптимізація виробництва. "Йде технічне переозброєння, уведення нових потужностей, адміністрація робить усе, щоб поліпшити ситуацію на заводі", - додав співрозмовник.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняні метпідприємства почали офіційно скорочувати робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі