неділя, 15 травня 2022 03:05

Вітаємо іменинників 15 травня: перелік імен

Вітаємо іменинників 15 травня: перелік імен
15 травня іменинники Борис, Гліб, Давид, Зоя, Панас та Роман. Фото: unsplash.com

15 травня вшановують святих Бориса (Романа) та Гліба (Давида), а також святого Афанасія.

День Янгола сьогодні святкують Борис, Гліб, Давид, Зоя, Панас та Роман.

Значення імен наводить Gazeta.ua.

У імені Борис, імовірно, давні фракійські корені - boris означає людину чоловічої статі: "син", "хлопчик" або "чоловік". Звідти, ймовірно, ім'я потрапило до слов'ян. Однак, є версія, що у слов'ян Борис - скорочене від Борислав, що означає "уславлений у боротьбі". Ім'я увійшло до слов'янського іменослова після після канонізації болгарського князя Бориса I.

Гліб - ім'я східнослов'янського походження, увійшло до християнського іменослова після канонізації Гліба Володимировича, одного з молодших синів руського князя Володимира Святославовича. За нормандською версією походження імені Гліб, воно означає "нащадок", якщо дослівно, то "нащадок бога". Однак, українські дослідники сходяться саме на древньослов'янському походженні та дослівному значенні "мартин" (російською - "чайка").

Давид - чоловіче ім'я давноєврейського походження, означає "улюбленець", "улюблений", "любимий". Ім'ям Давид хрестили святого князя Гліба - одного з перших руських святих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого вітати з Днем Янгола 14 травня

Зоя - жіноче ім'я грецького походження, дослівно означає "життя" і може бути перекладом біблійного імені Єва. Стара церковно-календарна форма цього імені - Зоіс.

Панас (Афанасій) - українське чоловіче ім'я грецького походження, утворене від імені Атанасій, що означає "безсмертний", варіанти імені - Опанас, Атанас, Танас. У деяких мовах ім'я має жіночу форму - Афанасія, Атанасія.

Роман - чоловіче ім'я, походить з латини, від Romanus, що означає "римлянин", або "римський". Ім'ям Роман хрестили святого князя Бориса - одного з перших руських святих.

15 травня церква вшановує перенесення мощей благовірних князiв страстотерпців Бориса i Глiба, у хрещеннi Романа i Давида. Брати Борис і Гліб з Династії Рюріковичів були синами княза Володимира Святославовича, молодшими братами Ярослава Мудрого.

Борис та Гліб загинули від рук найманих убивць, посланих їх старшим братом Святополком. Брати Борис та Гліб стали першими канонізованими руською церквою святими у 1071 році.

Зараз ви читаєте новину «Вітаємо іменинників 15 травня: перелік імен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі