пʼятниця, 27 червня 2008 08:19

Високий рівень ІQ робить вчених атеїстами

Високий рівень ІQ робить вчених атеїстами
У щотижневій британській газеті "Тhe Tіmes Hіgher Educatіon" (THE) опублікована замітка Ребекки Етвуд (Rebecca Attwood) про статтю професора психології з Університету Ольстера Річарда Лінна (Rіchard Lynn), що найближчим часом з"явиться в журналі "Іntellіgence". У цій статті йдеться про те, що існує сильна кореляція між високим рівнем ІQ і невір"ям у Бога, а також є підстави говорити про більш низькі пропорції віруючих у середовищі інтелектуальної еліти.

У цій статті, написаній в співавторстві із Джоном Харві й Хельмутом Ніборгом, цитуються результати різних соціологічних досліджень. Так, відповідно до опитування 1990 року тільки 7% членів Національної Академії наук США вірять у Бога. Опитування серед членів Англійського Королівського товариства показало, що тільки 3,3% з них - віруючі люди, у той час як 68,5% британців відносять себе до тієї або іншої релігійної конфесії.

У коментарі THES професор Лінн сказав наступне: "Чому частка вчених, що вірять у Бога, менше частки віруючих серед усього населення країни? Я вважаю, що це просто прояв ІQ. Вчені мають більший рівень ІQ, ніж звичайні люди. Кілька опитувань Геллапа показали, що індивіди з більшим ІQ мають тенденцію не вірити в Бога".

Він також відзначив, що більшість школярів молодших класів вірять у Бога, але на той час, коли вони стають підлітками, їхні інтелектуальні якості зростають, і незабаром вони стають агностиками. Лінн до цього додав, що в більшості західних країн в 20-му столітті спостерігалося падіння числа віруючих, у той час як інтелектуальний рівень населення зростав.

Більш ранні публікації Р.Лінна вже стали предметом дискусії про зв"язок інтелектуальних здібностей з расою та статтю людини, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Високий рівень ІQ робить вчених атеїстами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі