четвер, 16 січня 2020 19:23

Вища рада правосуддя робить максимум для вчасного запуску нової ВККС
4

Фото: Facebook

Вища рада правосуддя націлена на максимально швидке формування нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, аби не допустити кадрової кризи в судовій системі.

Про це заявили журналістам голова ВРП Андрій Овсієнко та члени ВРП Олексій Маловацький і Світлана Шелест.

"Є понад 2 тисячі судових вакансій, і така велика кількість вакантних посад призвела до ряду кризових явищ. До прикладу, майже 16 судів в Україні впродовж року-півтора не здійснювали правосуддя взагалі через відсутність суддів. Питаннями добору суддів, іншими кадровими процедурами щодо суддів займається Вища кваліфікаційна комісія суддів. Тому в пріоритеті Вищої ради правосуддя є створення ВККС. Над створенням ВККС на сьогодні Вища рада правосуддя працює у посиленому режимі, докладаючи максимум зусиль, або норма закону була реалізована і орган, який покликаний взяти участь у наповненні судової системи кадрами, повноцінно запрацював", - сказав Андрій Овсієнко.

Як відомо, з 7 листопада повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України були припинені на підставі змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя". Новий склад ВККС має бути сформований на підставі конкурсу, який проводить Вища рада правосуддя. Наразі на конкурс подали документи 189 кандидатів. Разом з тим, до складу конкурсної комісії не надано пропозиції від міжнародних партнерів. "Приймаючи до увагу досить складну конструкцію закону, а також той факт, що в ході судової реформи 2014-2015 років запуск ВККС потребував приблизно одного року, я можу запевнити, що ВРП робить практично неможливе, аби в дуже стислі кроки провести конкурс на посади членів ВККС. Посилання про те, що ВРП затягує ці процедури, ґрунтуються на неточній інформації – ми рухаємося надзвичайно швидко", - сказав Олексій Маловацький.

У свою чергу, член ВРП Світлана Шелест повідомила, що 10 грудня ВРП затвердила Положення про конкурс, у якому застосовано "кращі практики, які були у ВККС, державних органів, дотичних до конкурсних процедур, щоб забезпечити прозорий ефективний конкурсного добору майбутніх членів ВККС". При цьому ВРП є "єдиним органом державної влади, який формує склад ВККС, проводить конкурсну процедуру і є відповідальною за формування якісного складу комісії". До проведення має бути залучена конкурсна комісія, яка є допоміжним органом.

"Закон чітко передбачає суб'єктів формування конкурсної комісії. Рада суддів у визначений строк номінувала 3 кандидатів. Конкурс у нас стартував і певні етапи відбулися. Що стосується інших суб'єктів формування - міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання корупції, то ними не надано пропозицій станом на сьогодні. Тому ВРП передбачила можливість продовжити термін, коли організації, які формували склад Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) при створенні Антикорупційного суду, можуть надати кадрові пропозиції", - наголосила Світлана Шелест. При цьому вона нагадала, що ВРП зверталася до них у грудні з відповідними листами.

Нагадаємо, Рада Європи, Європейський Союз, Європейське бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) у вересні 2018 року надавали ВККСУ інформацію щодо 12 кандидатів для обрання до складу ГРМЕ. Офіційний список експертів, рекомендованих міжнародними організаціями для призначення до складу ГРМЕ надавало Міністерство закордонних справ.

Закон №193-IX передбачає, що порядок отримання Вищою радою правосуддя пропозицій від міжнародних та іноземних організацій щодо осіб із числа міжнародних експертів визначається Положенням про конкурс. У законі не передбачено випадків, коли такі пропозиції не надаються.

Зараз ви читаєте новину «Вища рада правосуддя робить максимум для вчасного запуску нової ВККС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі