вівторок, 19 жовтня 2021 01:17

Висаджувати з транспорта невакцинованого пасажира незаконно - юрист

Висаджувати з транспорта невакцинованого пасажира незаконно - юрист
Із 21 жовтня набувають чинності нові правила безпечних подорожей. Фото: УП

В Україні з 21 жовтня набирають чинності нові правила пасажирських перевезень в міжміському сполученні.

Порушників виявлятимуть поліцейські й співробітники Держпродспоживслужби, пише УНІАН.

Однак, якщо пасажирів без документів будуть висаджувати з транспорту, це стане порушенням Конституції, заявив сайту UBR юрист, експерт з конституційного права з Центру політичних реформ Олександр Марусяк.

Йдеться про можливе порушення статті 33 Основного Закону країни. Вона гарантує громадянам України свободу переміщення.

"Це - дитячий садок. У ст. 33 йдеться, що обмеження свободи переміщення можливе тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати мали законну силу, то нехай ухвалюють відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема", - каже Марусяк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила пасажирських перевезень: почали встановлювати блок-пости

Він також додав, що у 64-й статті КУ йдеться про можливість окремих обмежень прав і свобод. Однак вони встановлюються із зазначенням терміну дії в умовах воєнного або надзвичайного стану. Експерт нагадав, що ні перше, ні друге в Україні під час пандемії не запроваджували.

Із 21 жовтня набувають чинності нові правила безпечних подорожей. Перевезення у далекому сполученні будуть дозволені за наявності у пасажира документа, що підтверджує проходження повного курсу вакцинації або хоча б однієї дози вакцини проти Covid19, або негативного результату ПЛР-тесту, зробленого не більше, ніж за 72 год до посадки у поїзд.

Зараз ви читаєте новину «Висаджувати з транспорта невакцинованого пасажира незаконно - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі