субота, 01 березня 2008 15:19

Виробництво опійного маку в Афганістані досягло рекордного рівня

У 2007 році виробництво опійного маку в Афганістані досягло рекордного рівня. В опублікованій в п"ятницю заяві Держдепартамент США закликає владу Афганістану посилити боротьбу з цим злом.

Заява вийшла услід за доповіддю Управління ООН з боротьби з наркотиками і злочинністю, в якій мовиться, що урожай опійного маку в 2007 році, завдяки зусиллям місцевих селян, а також виключно сприятливій погоді, збільшився на третину порівняно з 2006 роком, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Експерти ООН передбачають, що в 2008 році урожай маку буде на рівні торішнього або трохи нижчим.

Доповідь ґрунтується на даних, зібраних у ході досліджень і бесід із місцевими жителями в 500 афганських селах.

Майже все світове виробництво опійного маку припадає на частку Афганістану, в першу чергу, його нестабільних південних провінцій. Об"єм злочинного бізнесу оцінюється в мільярди доларів, причому частина цих грошей використовується рухом "Талібан" на придбання зброї і підривну діяльність.

"Уряд Афганістану зобов"язаний прийняти рішучі заходи щодо викорінювання вирощування опійного маку, поки проблема не набула таких масштабів, що справитися з нею буде ще важче", - зазначається в заяві Держдепартаменту.

Ліквідація цього зла "потребуватиме серйозних зусиль на національному і міжнародному рівні", - указують у Вашингтоні.

Досі спроби афганської влади умовити селян відмовитися від вирощування маку і знищити посіви великого ефекту не давали.

За словами міністра з боротьби з наркотиками генерала Ходейдада, справи в 2008 році підуть краще, ніж раніше, і уряд зуміє зробити частину провінцій країни "вільною від маку".

ООН повідомляє, що врожай залежатиме від того, наскільки успішною буде боротьба з незаконними посівами і від погодних умов. Минулого року врожай, за даними Управління ООН з боротьби з наркотиками і злочинністю, склав 8,2 тис тонн, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Виробництво опійного маку в Афганістані досягло рекордного рівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі