четвер, 06 грудня 2007 15:24

Виразку шлунку можна вилікувати крохмалем

Що відбувається, коли людині дають ліки? Речовина, що діє, впливає на джерело хвороби, і ми видужуємо. Але виявляється, якщо замість ліків дати, наприклад, крохмаль, упакований так само як справжній препарат, то при багатьох захворюваннях лікувальний ефект виявиться не гіршим, ніж від реальної пігулки. Головне, щоб хворий вірив в те, що п"є рятівний засіб.

У медицині цей феномен отримав назву "Ефект плацебо". "Плацебо" в перекладі з латинського означає "сподобаюся".

Часто плацебо використовують при випробуваннях нових ліків. Беруться три контрольні групи пацієнтів, одну лікують старим препаратом, іншу - новим, а третя отримує такі ж на вигляд препарати, в яких взагалі немає активної лікарської речовини. Якщо ефект від лікування новими ліками перевищує показники двох інших груп і при цьому не несе серйозних побічних ефектів, препарат отримує путівку в життя.

Зазвичай в якості плацебо хворому дається лактоза (молочний цукор) або крохмаль, що пресується у вигляді пігулок, а також фізіологічний розчин в ампулах. При цьому хворому дійсно стає краще: зникають не тільки суб"єктивні прояви, болі, але й виразка шлунку, шкірні висипання, симптоми ревматичних хвороб, нормалізується кардіограма та вміст гормонів.

Вивчення ефекту плацебо почалося відразу після Другої світової війни. Одним з його ініціаторів був американський анестезіолог Генрі Бічер. Знаходячись разом з американськими військами в Італії, Бічер для знеболення вводив пораненим морфін. Коли ж морфін закінчився, він був вимушений робити ін"єкції звичайного розчину куховарської солі. Яким же було його здивування, коли багатьом пораненим дійсно ставало легше, і біль зменшувався, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Виразку шлунку можна вилікувати крохмалем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі