середа, 12 вересня 2007 16:18

Винайшли технологію безкоштовного мобільного зв"язку

Шведська фірма TerraNet випробовує нову технологію, яка дозволяє дзвонити з одного мобільного телефону на іншій безпосередньо без використання базової станції і, крім того, безкоштовно.

Співробітники фірми сподіваються, що ця технологія дозволить значно поліпшити систему зв"язку в країнах, що розвиваються, особливо у віддалених сільських районах і пустелях.

Зараз ця система випробовується в Танзанії і Еквадорі.

Засновник TerraNet Андерс Карліус сказав, що ідея такого телефону з"явилася у нього, коли він був на сафарі в Танзанії в 2002 році. Він раптом виявив, що через відсутність базової станції він не міг подзвонити своїм друзям, які їхали в іншому джипі за декілька метрів від нього.

Радіус розповсюдження сигналу від кожного телефону фірми TerraNet складає один кілометр. Крім того, він служить як передавальний пристрій для дзвінків з інших телефонів, завдяки чому мережа розширюється.

Зараз ця технологія доступна тільки користувачам телефонів TerraNet, але скоро всі мобільники зможуть підключатися до цієї системи, і нинішня модель мобільного зв"язку поступово відімре.

Більшість крупних телефонних компаній з підозрою віднеслися до нової ідеї і намагаються переконати користувачів, що технологія TerraNet неефективна.

Андерс Карліус сказав, що компанія Ericsson, що проводить мобільні телефони, вклала близько 6 млн доларів в його фірму, і це свідчить про те, що у нової системи є майбутнє, пишуть Вісті Науки.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли технологію безкоштовного мобільного зв"язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі