понеділок, 20 березня 2017 19:04

Вікіпедію звинуватили в радянізації

Вікіпедію звинуватили в радянізації
Радянізація популярного в Україні сайту "Вікіпедія". Фото - QWRT.ru

Радянізацію популярного в Україні сайту "Вікіпедія" здійснюють за всіма канонами гібридної війни. На це звернули увагу користувачі соціальної мережі Facebook.

Політтехнолог Ростислав Мартинюк зазначив, що на сайті всім, хто народився в Україні в період із 1919-го по 1991-й, дописують, що вони є уродженцями УРСР чи СРСР відповідно.
Також на сайті дають гібридні визначення у біографіях комуністів, наприклад, "український радянський державний і партійний діяч". Віднедавна з'явилося поняття "першої леді УРСР". Серед них - дружина голови Ради міністрів УРСР Володимира Щербицього Андріана.

За словами політтехнолога, така ситуація триватиме, допоки факт окупації України 1921-1991 років не визнають окремою постановою Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити зі сторінками покійних у соцмережах?

Як зазначив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook учасник проектів фонду "Вікімедіа" Анатолій Луцюк, на початку існування української "Вікіпедії" такого явища не було. А розпочалося все з російської версії сайту.

"Просто вони як носії цього культу бездумно переносять усе з російської "Вікіпедії". Але не знають, що там існує свій культ – Вуду. Деякі русопедисти думають, що малюючи всюди прапорці СРСР, вони таким чином його повернуть. Жодних підстав для цих СРСР/УРСР нема, бо в серйозних енциклопедіях такого нема ні в радянській, ні в британіці. В українській енциклопедії місце народження писали за тогочасним адмінподілом, подаючи уточнення – колись такий-то повіт, такої-то губернії, але без згадок про російську імперію. Ідіотизм цих прапорців показали, коли Шредеру, який народився 1944 року, поставили прапор Третього рейху", – написав Луцюк.

За словами користувачів соцмережі, це роблять заплановано та організовано.

Раніше уряд Росії мав намір створити російський аналог "Вікіпедії" на базі Великої радянської енциклопедії та інших російських наукових довідників. Робочу групу зі створення російської "Вікіпедії" очолив віце-прем'єр РФ Сергій Приходько.

Зараз ви читаєте новину «Вікіпедію звинуватили в радянізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі