вівторок, 22 грудня 2015 17:59

Військові спростовують можливу відмову Таїланду від танків "Оплот"

Військові спростовують можливу відмову Таїланду від танків "Оплот"
На знімку: танк "Оплот" на виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати, лютий 2011 р.). Фото Андрія Кравченка

В українському оборонно-промисловому комплексі спростовують інформацію про можливу відмову Таїланду від танків "Оплот". Їх Україна постачає Бангкоку в рамках контракту на виготовлення великої партії цих машин для Збройних сил Королівства.

Як заявив в інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua представник вітчизняного ОПК, повідомлення про можливий розрив контракту вартістю в $240 тис. може бути замовним як з політичних мотивів, так і з огляду на високу конкуренцію на ринку зброї.

"Це може бути замовна та проплачена інформація", - висловив переконання співрозмовник. - Така практика на ринку озброєнь існує. Насправді контракт реалізується, його виконання - фінансується".

Співрозмовник зазначив, що "контракти дуже часто виконуються з затримкою".

Як повідомили у вівторок ЗМІ, Таїланд створив спеціальний комітет з придбання нових танків, щоб розв'язати "тупикову ситуацію" з отриманням танків БМ "Оплот-Т" з України. Про це пише видання Defense Express з посиланням на таїландський веб-ресурс aagth1.blogspot.co.id. Комітет розглядає в якості можливих варіантів для придбання двох типів танків - російського Т-90 (у варіантах Т-90С або Т-90МС) та китайського (імовірно VT4 / MBT-3000). Відбір варіантів визначається вимогою таїландської армії до танка мати 125-мм танкову гармату, що виключає західні зразки. Рішення з вибору типу танка має бути ухвалене найближчими місяцями.

Повідомляється, що представники таїландського комітету вже відвідали для ознайомлення з обома варіантами їх заводи-виробники - відповідно, російське АТ "НПК "Уралвагонзавод" (у травні 2015) та китайську компанію Inner Mongolia First Machinery Group (завод № 617), що входить до групи Norinco (у жовтні). Вказується, що вартість російського пропозиції нижча, аніж китайської.

1 вересня 2011року Таїланд уклав контракт з українською державною компанією "Укрспецекспорт" вартістю понад $240 млн на придбання 49 нових танків БМ "Оплот-Т" і двох броньованих ремонтно-евакуаційних машин на їх базі з терміном виконання до кінця 2014 року. Реалізація договору харківським ДП "Завод ім. Малишева" затягнулася. На цей час Таїланд отримав лише десять танків по ньому - перші п'ять "Оплот-Т" були доставлені морським шляхом до Таїланду 4 лютого 2014, а наступні п'ять - 31 травня 2015-го. Зараз українська сторона обіцяє доставку ще п'яти танків на початку 2016-го.

Зараз ви читаєте новину «Військові спростовують можливу відмову Таїланду від танків "Оплот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі