субота, 09 серпня 2008 18:58

Військова хунта в Мавританії не збирається звільняти поваленого президента

Військова хунта в Мавританії має намір й надалі з міркувань безпеки утримувати поваленого президента країни Сіді Мохамеда ульд Шейха Абдаллахі. Про це заявив ідеолог перевороту генерал Мохамед ульд Абдель Азіз, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на міжарабську газету "Аш-Шарк аль-Аусат".

"З міркувань безпеки ми не звільнимо усуненого від влади президента, ми намагаємося уникнути наростання напруженості в країні", - сказав генерал, закликавши союзників і арабські країни поставитися з розумінням до його позиції.

Напередодні стало відомо, що 71-річний ульд Шейх, про долю якого не було вістей з моменту перевороту, доставлений на віллу Палацу конгресу в Нуакшоті. Йому, а також прем"єр-міністрові та трьом соратникам, заарештованим у середу, створено гарні умови - в їхньому розпорядженні є радіо, телевізор та інші зручності.

Тим часом, будівля перебуває під постійною охороною бійців президентської гвардії, підконтрольної Абдель Азізу. Дружина поваленого голови держави і троє його дітей також щасливо повернулися до свого будинку. Після того, як їхнього батька захопили, їх до вечора четверга утримували в президентському палаці, поки не дозволили залишити його.

Більшість країн світу різко засудили військовий переворот у Мавританії. Африканський союз заявив про припинення членства Мавританії в цій організації. Вашингтон заморозив надання допомоги Нуакшоту в розмірі 15 млн доларів.

Генерал, що очолив тимчасову державну раду, яка керуватиме країною до нових президентських виборів, впевнений, що в нього не виникне проблем ані з США, ані з іншими країнами, наприклад, Францією.

"Проблеми, що виникли в Мавританії, це наша внутрішня справа, і ми сподіваємося, що наші брати і друзі зрозуміють нас, - вказав Абдель Азіз. - Ми не потребуємо визнання законності нашої влади, оскільки країна вже визнана світовою спільнотою, а ми, у свою чергу, діємо в рамках законних інститутів влади".

За його словами, опальний президент сам прирік себе, допустившись багатьох помилок і відвівши країну від шляху демократії.

Зараз ви читаєте новину «Військова хунта в Мавританії не збирається звільняти поваленого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі