понеділок, 18 серпня 2008 17:22

Війна на Кавказі була корисна Джону Маккейну

Війна на Кавказі була корисна Джону Маккейну
Поки Барак Обама відпочивав на Гаваях, Джону Маккейну вдалося зрівняти рахунок, успішно відпрацювавши тему війни на Кавказі. За даними останнього опитування Gallup, обидва кандидати на пост президента США набирають зараз по 44%.

Ситуація на Кавказі відбилася на розкладі сил в передвиборчій кампанії в США. Судячи з даних останнього опитування Gallup, претендент на пост американського президента, сенатор-республіканець Джон Маккейн вперше порівнявся за популярністю зі своїм суперником Бараком Обамою. Дане опитування проводилося одразу після закінчення військових дій на Кавказі, з 12 по 14 серпня, і в ньому взяли участь близько 2,7 тисяч осіб.

44% виборців віддали свою перевагу сенаторові від штату Ілінойс Бараку Обамі та стільки ж - сенаторові від Арізони Джону Маккейну.

Всі останні місяці Обама досить упевнено випереджав в опитуваннях відставного в"єтнамського генерала, проте до кінця літа диспозиція перегонів почала мінятися. Вже в перших числах серпня Маккейн відставав від суперника на 1%. Тепер рейтинги зовсім порівнялися, що робить результат листопадових виборів повністю непередбачуваним.

Як припускає Gallup, причина вирівнювання позицій кандидатів полягає в тому, що на початку серпня Обама знаходився на канікулах на Гаваях і не займався впритул своєю кампанією, тоді як Маккейн зробив цілу низку критичних зауважень на адресу Москви з приводу присутності російських військ в Грузії й тим самим підвищив рейтинг.

У тому, що конфлікт в Південній Осетії припав на руку Джону Маккейну, немає ніяких сумнівів. "Росія почала поводитися агресивніше відносно колишніх республік радянської імперії, що стали демократичними", - говорив він з першого дня атаки на Грузію. На другий день загострення в зоні грузино-осетинского конфлікту,10 серпня, Маккейн заявив, що "напруженість і ворожість між Грузією та Осетією не дають російським військам виправданого приводу порушувати визнаний міжнародним співтовариством державний кордон". Маккейн рішуче вимагав, щоб США внесли до Радбез ООН резолюцію, що осуджує Москву. Він також закликав НАТО переглянути своє рішення про відстрочення прийому Грузії в свої лави, заразом звинувативши супротивників цієї інтеграції в тому, що вони "можливо, дали зелене світло вторгненню до Грузії".

В цей час Барак Обама знаходився у відпустці і припинив зустрічі зі всіма виборцями. Його заява з приводу ситуації в Південній Осетії трохи запізнилася і не відрізнялася особливою войовничістю.

Він почав з того, що не став виносити вердикт про те, хто відповідальний за цей конфлікт, Росія чи Грузія, і закликав сторони до "стриманості". Потім, в день маршу російських танків на Грузію, він засудив дії Москви і назвав це "порушенням суверенітету і територіальної цілісності Грузії". Врешті-решт він приєднався до Маккейна і зажадав ухвалення резолюції ООН та відправки посередницьких сил.

За даними всіх попередніх опитувань, Обама завжди випереджав свого конкурента хоча б на 1%. За дні війни він втратив 3% голосів виборців, що, за приблизно рівних шансів кожного кандидата, досить суттєво.

Тим часом позиція кандидатів з приводу війни в Грузії мала велике значення для американських виборців. Згідно опитуванням більше половини американців були упевнені, що операція російських військ загрожує національній безпеці США. А більше двох третин жителів Сполучених Штатів уважно стежили за новинами із зони конфлікту, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Війна на Кавказі була корисна Джону Маккейну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі