середа, 06 червня 2007 12:56

Війна між Ізраїлем та Сирією неминуча

Очікування війни, яка невблаганно наближається, змушує Ізраїль та Сирію готуватись до зіткнення, зрештою накличе війну, якою не бажає жодна із сторін. Єдиний для Ізраїлю шлях уникнути марного кровопролиття - це негайно змінити політику. Якщо трапиться гірше, комісія з розслідування, яка буде створена після цієї війни, неминуче вкаже на помилки, які допускає Ізраїль сьогодні. Ці помилки ще серйозніші, ніж допущені минулого літа у війні з "Хезбаллах", пише в середу ізраїльська газета Maariv.

Величезні запаси зброї, які має в своєму розпорядженні Сирія, перевищують у багато разів можливості "Хезбаллах". Сирійські ракети здатні досягти будь-якої точки Ізраїлю, а не тільки Півночі. Війна з Сирією обіцяє бути набагато серйознішою, ніж друга ліванська.

Незабаром після закінчення війни в Лівані сірійський президент Башар Асад закликав Ізраїль до початку мирних переговорів, одночасно погрожуючи війною у випадку, якщо Ізраїль не погодиться повернути Голанські висоти мирним шляхом. Ізраїльська розвідка дала три трактування словам Асада. Глава аналітичного відділу військової розвідки (АМАН) бригадний генерал Йоси Байдац вважав, що сірійський режим дійсно зацікавлений в підписанні мирного договору.

Прямо протилежну позицію зайняв глава "Моссада" Мєїр Даган, який виступав проти контактів з Дамаском і вважав, що заклики до мирних переговорів є пасткою і переслідують єдину мету - зменшити міжнародний тиск, на Сирію. Проміжну позицію в цій суперечці зайняв глава військової розвідки АМАН генерал Амос Ядлін, який вважає, що слід почати переговори з Сирією, хоч і ставить щирість її намірів під сумнів.

Найбільша проблема полягає в тому, що попри позицію сил безпеки і розвідслужб, вирішальне слово в питанні про початок мирних переговорів належить США, а не Ізраїлю. Координація з США, яка протягом десятиліть була істотною складовою зовнішньої політики Ізраїлю, перетворилася останніми роками на незаперечне правило, яке навіть не береться під сумнів, через що Ізраїль перетворився на заручника американської політики. США до цих пір не дали Ізраїлю "зелене світло" на переговори з Сирією, з якою у американців свої рахунки через іракське питання. З цієї причини обидві сторони, Ізраїль та Сирія, продовжують підготовку до війни, як заявили вчора глава АМАНу Амос Ядлін і начальник Генштабу Габі Ашкеназі.

Обидві сторони планують закінчити підготовку до війни вже цього літа. Це не означає, що війна вже на порозі. Але, якщо ескалація продовжиться тими ж темпами, рано чи пізно вона наступить. Відгукнутися на сірійський заклик до мирних переговорів - це єдине, що може зупинити даний процес. Якщо ізраїльське керівництво нічого не зробить в цьому напрямі, його бездіяльність буде непробачна, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Війна між Ізраїлем та Сирією неминуча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі