пʼятниця, 06 лютого 2009 08:51

Відомий інвестор передбачає Росії та Україні розпад

Відомий інвестор передбачає Росії та Україні розпад
Російська держава нестабільна і може розпастися на частини. Таку думку в інтерв"ю телебаченню Bloomberg висловив легендарний інвестор Джим Роджерс. Він починав як партнер Джорджа Сороса і примножив свої статки останніми роками, граючи на пониженнях акцій американських банків.

Відомий експерт у сфері інвестицій заявив, що сам не почав би вкладати капітал в Росії через те, що ця країна "нестабільна" і з великою часткою вірогідності може розвалитися.

Це вік Китаю

"Всякий раз, коли в ході історії розвалювались імперії, відгомони від цього тривали дуже і дуже довго", - заявив фінансист, маючи на увазі розпад СРСР.

Втім, за його словами, така доля може торкнутися не тільки Росії але й, наприклад, України і Казахстану.

Також Роджерс сказав, що, спостерігаючи за спробами Центробанку Росії утримати валютний курс нижче відмітки в 41 рубль, в даний момент ставки на російський рубль він би не робив.

"У мене немає оптимізму з приводу постійної стабільності в Росії", - підсумував Роджерс.

Нагадаємо, в інтерв"ю Bloomberg від 27 квітня 2008 року Роджерс передбачив зростання долара, після якого вартість американської валюти до основних світових валют, відбита в "індексі долара", виросла на 19%. Ще раніше Роджерс спрогнозував зліт товарних ринків і підвищення нафти майже до 150 доларів за барель. У 2006-2007 роках його прогнози, які блискуче збулися, виглядали маргінальними.

Роджерс, який разом з Соросом заснував хедж-фонд QuantumFund і одним з перших в 1999 році передбачив бум на товарно-сировинних ринках, вважає, що політика Федеральної резервної системи США веде до ослаблення долара, прискорення інфляції і подальшого зростання заборгованості в США. Наприкінці 2008-го він також заявив, що долар очікує девальвація.

Роджерс не вкладав би капітал у Росії

Сам Роджерс радить перевести кошти в активи в китайській валюті: "Я не бачу, як хтось зможе зазнати збитків на юані в найближчих 10 років. Він подорожчає в два, в три і навіть в чотири рази".

Інвестор настільки упевнений в перспективах КНР, що ухвалив рішення продати свій будинок і поселитися в Сінгапурі. Подібний варіант переїзду Роджерс розглядав з 2004 року. Китай він не вибрав, оскільки екологічна обстановка і рівень забрудненості повітря в країні дуже погані.

"Це вік Китаю, - сказав Роджерс в інтерв"ю журналу Fortune, - настав їхній час задавати тон".

Зараз Джим Роджерс очолює компанію Rogers Holdings.

За матеріалами K2Kapital, NEWSru, Прайм-Тасс.

Зараз ви читаєте новину «Відомий інвестор передбачає Росії та Україні розпад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі