пʼятниця, 16 листопада 2007 07:10

"Відьма" допомогла повернути Сергія Кузика глядачам

  Режисер Сергій Кузик: ”Славу й успіх не прощають ніколи”
Режисер Сергій Кузик: ”Славу й успіх не прощають ніколи”

Протистояння між директором і частиною колективу в Чернігівському театрі триває з лютого 2006-го. Ключовою особою цього конфлікту є режисер 44-річний Сергій Кузик, якого звільнили. Його підтримують 17 акторів. Вони об"єдналися в профспілку "Ніка". Прибічникам Кузика оголошували догани, бойкот. Вісім місяців вони не були задіяні у виставах. Через це актори розпочали голодування під облдержадміністрацією.

3 листопада на фестивалі "Слов"янські театральні зустрічі" режисер-постановник Сергій Кузик представив дебютну, після поновлення на роботі через суд, виставу "Відьма". Був аншлаг, глядачі аплодували стоячи й довго не розходилися, обговорювали прем"єру в фойє. Квиток у партері коштував 20 грн.

Сергію Івановичу, після такого успіху не боїтеся інтриг заздрісників?

— Славу й успіх не прощають ніколи. Особливо в моєму випадку.

Знову звільняють?

— Та ні, поки що лише догану оголосили. За запізнення на роботу. Але ж я живу в Славутичі. Щодня їжджу до Чернігова.

Може, хоч премію дадуть?

— Квіти й оплески— оце вся премія.

А чому саме "Відьму" обрали для прем"єри?

— Актриса нашого театру Олена Бондаренко запропонувала мені послухати, як вона напам"ять читає поему Тараса Шевченка "Відьма". Був вражений. Тоді й вирішив, що неодмінно маю поставити цю виставу. Задіяли 23 актори й артисти балету: 12 чоловік — ті, хто підтримував мене. Виставу для художньої ради представляв 27 червня 2007 року. Для мене це знакова дата: 27 червня 2006-го звільнили, а 27 червня 2007 — Верховний суд України виніс постанову про поновлення мене на роботі. Директор театру Іван Семененко оскаржував рішення Деснянського суду. І цього ж дня худрада була в захваті від мого творіння — "Відьми".

Як нині живеться акторам у театрі, які вас підтримали?

— Прискіпливо стежать за дотриманням ними розпорядку. Все сказане доноситься і перекручується. А це заважає роботі. Бо режисер повинен ставити вистави, актори в них грати, а директор — керувати.

Чи будуть нові прем"єри від Кузика?

— Подав заявку на розподіл ролей для моєї п"єси "Квіти для Л. Джернона". Реакції поки ніякої. Ще хочу поставити "Тіні забутих предків" Коцюбинського й "Комедію помилок" Шекспіра.

Зараз ви читаєте новину «"Відьма" допомогла повернути Сергія Кузика глядачам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі