понеділок, 01 вересня 2008 16:50

Відкрився екстрений саміт ЄС по Грузії

Позачерговий саміт Євросоюзу по Грузії відкрився в понеділок в Брюсселі, передає кореспондент РІА Новости.

Очікується, що лідери 27 країни-членів ЄС заявлять про політичну і економічну підтримку Грузії, а також засудять Росію за її дії в Південній Осетії і подальше визнання незалежності цієї республіки, а також Абхазії.

Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії 26 серпня. Жителі цих республік звернулися з проханням про визнання незалежності після подій 8-12 серпня коли Грузія провела військову операцію в Південній Осетії. Тоді грузинські війська практично повністю зруйнували столицю республіки - місто Цхинвалі і багато населених пунктів, убивши, за даними осетинських властей, більше півтори тисячі мирних жителів.

Як повідомив напередодні зустрічі у верхах Верховний представник ЄС Хавьєр Солана, учасники саміту не планують приймати яких-небудь санкцій відносно Росії.

Серед членів ЄС немає єдиної позиції відносно перспектив майбутніх стосунків з Росією у зв"язку з грузинською кризою. Спостерігачі не виключають, проте, що учасники саміту можуть прийняти рішення про призупинення переговорів з РФ за новою базовою угодою про співпрацю. В той же час один з найбільш впливових лідерів ЄС - федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель - вважає, що Євросоюзу не слід йти на заморожування діалогу з Москвою у відповідь на дії Росії в Південній Осетії.
Зараз ви читаєте новину «Відкрився екстрений саміт ЄС по Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі