вівторок, 18 березня 2008 11:27

Відкрито нову модифікацію гемоглобіну

Вчені з Університету Бонна (Німеччина) повідомили про відкриття нового типу гемоглобіну. Він відрізняється від вже відомого гемоглобіну за всіма можливими параметрами: послідовності ДНК, його що кодує, послідовності амінокислот і здатності поглинати інфрачервоне світло.

Знахідка була зроблена під час аналізу газів крові 4-річного хлопчика, що проходить лікування з приводу вродженого дефекту серця. Звичайний гемоглобін при зв"язуванні з киснем змінює спектр поглинання. "Новий", незважаючи на нормальний газовий склад (кисень і вуглекислий газ крові), підтверджений пізніше іншими методами, мав інші властивості.

Вчені провели дослідження альфа-глобіна - одного з 4-х білкових ланцюжків, що входять до складу глобули. З"ясувалося, що він має інші властивості, що зміщають пік поглинання до 668 нм. Причина - генетична.

В альфа-глобіні "гемоглобіну Бонна", що переносить стільки ж кисню, як і звичайний, знайдена точкова перестановка в 87 позиції, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Відкрито нову модифікацію гемоглобіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі